Tā kā Drēzdene nav atteikusies no plāniem par strīdīgus vērtējumus izsaukušā tilta būvniecību gleznainajā Elbas ielejā, jautājums par pilsētas izslēgšanu no UNESCO Pasaules mantojuma objektu saraksta jau ir pieņemts un drīzumā tiks izziņots oficiāli, vēstī ziņu aģentūra DPA.

Jūnija beigās Seviljā, Spānijā, notiks Pasaules mantojuma komitejas sēde, un tad arī gaidāms paziņojums par Drēzdenes izslēgšanu.

20 kilometrus garam Elbas ielejas posmam līdz ar Saksijas galvaspilsētas Drēzdenes centru, pilīm, baznīcām un teātriem Pasaules mantojuma objekta statuss tika piešķirts 2004. gadā.

Kā apgalvo varasiestādes, jaunais tilts ir nepieciešams, lai atrisinātu pilsētas samilzušās transporta problēmas, tomēr UNESCO amatpersonas uzskata, ka jaunbūve neglābjami izpostīs Elbas ielejas kultūrvēsturisko ainavu.

Kaut arī galīgais lēmums vēl nav oficiāli izsludināts, tā tuvošanās jau pilsētai radījusi finansiālus zaudējumus.

No 150 miljonus eiro (105 miljonus latu) lielā valdības fonda, kas paredzēts Vācijas UNESCO pasaules mantojuma objektiem, Drēzdene naudu nesaņems, un, kā paskaidroja transporta ministrs Volfgangs Tīfenzē, tā iemesls ir plānotā tilta būvniecība.

No šī fonda Drēzdene cerēja saņemt sešus miljonus eiro (4,2 miljonus latu) restaurācijas un rekonstrukcijas projektiem.

Tīfenzē, kurš arī pats ir no Saksijas, nosoda federālās zemes vadības nostāju tilta jautājumā.

"Man ir no sirds žēl, ka Saksijas federālā zeme nav spējusi novērst draudošo UNESCO titula anulēšanu. Tas nopietni kaitē Vācijas un Saksijas tēlam," sacīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!