Foto: AFP/Scanpix
Musulmaņu sieviešu galvas apsegs un sejas plīvurs (burka) Francijā "nav pieņemams", jo tas nav reliģisks simbols, bet gan sieviešu pakļāvības zīme, pirmdien paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

"Mēs nevaram pieņemt, ka mūsu valstī ir sievietes, kuras ir cietumnieces aiz tīkla, atgrieztas no sociālās dzīves, kurām liegta identitāte," sacīja Elizejas pils saimnieks.

"Burka nav reliģijas simbols, tā ir pakļaušanās zīme," uzrunājos likumdevējus sacīja Sarkozī. "Tā netiks pieņemta Francijas Republikas teritorijā."

Īpašās parlamenta sēdes laikā prezidents pauda atbalstu dažu deputātu ierosinātajai izmeklēšanai, lai noskaidrotu, vai musulmaņu sievietes, kas sabiedrībā pilnībā aizsedzas, neapdraud Francijas sekulāro iekārtu un sieviešu tiesības.

Tomēr Sarkozī uzsvēra, ka "mēs nedrīkstam iesaistīties nepareizajā kaujā. Republikā musulmaņu reliģija ir jāciena tāpat, kā citas reliģijas."

Francijā šobrīd mīt lielākā Eiropas musulmaņu kopiena, un tiek lēsts, ka islāmticīgo skaits valstī sasniedz septiņus miljonus.

Atbalstu izmeklēšanas uzsākšanai pauduši daudzi politiķi, kuri pārstāv gan labējos, gan kreisos, taču Francijas Musulmaņu reliģijas padome (CFCM) apgalvo, ka likumdevēji nevajadzīgi šķiežot laiku, pievēršoties marginālai parādībai.

"Pievērsties šāda veida jautājumam parlamentārajā komitejā ir islāma un Francijas musulmaņu stigmatizācija," pagājušajā nedēļā paziņoja CFCM vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!