Taivānas ekonomikas ministra amatā ceturtdien pirmoreiz tika iecelta sieviete - aviokompānijas "China Airlines" prezidente Kristīne Caiji Cuna, kurai ir 53 gadi.
Jaunais premjerministrs Ju Šjikuņs iecēla Cunu amatā pēc līdzšinējā ekonomikas ministra Liņa Sjiņi iecelšanas par vicepremjeru un ekonomiskās plānošanas un attīstības padomes priekšsēdētāju.

Cuna, kas ilgus gadus ir atbalstījusi tagad valdošo Demokrātiski progresīvo partiju, sāka savu politisko karjeru "China Airlines" vadībā, kuru netieši kontrolē Transporta ministrija. Pirms Cuna kļūs par ministri, viņai vajadzēs aiziet no aviokompānijas prezidentes amata.

Cuna ieguva atzinību, palielinot "China Airlines" rentabilitāti un uzlabojot tās drošību.

Viņa agrāk ir strādājusi finansu amatos vairākās ASV bāzētās daudznacionālās kompānijās un bijusi kādas Kalifornijas pilsētas finansu direktore. Vairāk nekā 20 gadus dzīvojot ASV, Cuna turpināja darboties Taivānas politikā un vāca līdzekļus Demokrātiski progresīvajai partijai, kura nāca pie varas 2000.gadā. Ieņemot amatu Taivānas ministru kabinetā, viņai būs jāatsakās no ASV pilsonības.

Cuna ir beigusi Nacionālo Taivānas Universitāti un ieguvusi zinātniskos grādus Vašingtonas Universitātē un Misūri Universitātē. Viņas vīrs Džeroms Čeņs ir Taivānas Pirmās komercbankas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!