Pēc Nigērijas valdības aplēsēm, vismaz 600 cilvēki gājuši bojā sprādzienos un ugunsgrēkā armijas munīcijas noliktavā valsts lielākajā pilsētā Lagosā, taču pēc neoficiālām aplēsēm upuru skaits pārsniedzis tūkstoti, ziņo laikraksts "The Day".
Daudzi cilvēki noslīka kanālos un lagūnās, kad tūkstošiem panikas pārņemtu iedzīvotāju bēga no liesmu pārņemtajiem rajoniem. Bēgošie iedzīvotāji radīja drūzmu pie pilsētas kanāla, kurā daudzi tika iegrūsti un nespēja izglābties.

Aizvien vairāk bojāgājušo tiek atrasti arī armijas bāzes barakās.

Valstī jau izsludinātas sēras.

Lagosas gubernators Bola Tinubu paziņoja, ka lielākā daļa bojāgājušo ir mazi bērni un zīdaiņi. Notikušajā traģēdijā viņš vainoja armiju, uzskatot, ka militāristiem munīcijas noliktavu vajadzēja izvest no pilsētas. Vienlaikus viņš asi kritizēja agrīnās brīdināšanas sistēmas trūkumu.

Nigērijas prezidents Oluseguns Obasandžo apsolīja militāru izmeklēšanu notikušajā katastrofā un paziņoja par programmu cietušo ģimeņu palīdzībai.

Vairāku spēcīgu sprādzienu sēriju munīcijas noliktavā, netālu no starptautiskās lidostas izraisīja ugunsgrēks kādā ielu tirgū Ikedžas apgabalā, jo liesmas vēlāk pārsviedās arī uz noliktavu.

Spēcīgās eksplozijas Lagosā sākās svētdienas vakarā ap 20:00 pēc Latvijas laika un ilga stundu. BBC ziņo, ka eksploziju triecienvilnis izsitis logus un durvis pat 15 kilometru attālajā Lagosas centrā. Ugunsdzēsējiem pēdējās liesmas izdevās apdzēst pirmdienas rītā.

Aculiecinieki stāstīja, ka postījumi Ikedžas nometnē un tai apkārtējās dzīvojamajās un sabiedriskajās ēkās ir ļoti lieli. Pilnībā nopostīta tuvējā baznīca, kas sprādzienu laikā bija tukša. Pazuduši daudzi cilvēki, galvenokārt bērni, un tūkstošiem iedzīvotāju palikuši bez pajumtes.

Nigērija iedzīvotāju ziņā ir biezāk apdzīvotākā valsts Āfrikā, tajā dzīvo vairāk nekā sestā daļa kontinenta iedzīvotāju. Līdz brīdim, kad 1999.gada maijā militāristi nodeva varu demokrātiski ievēlētajai valdībai, valsts apvērsumi bija samērā regulāra parādība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!