Somijas kompānija "Vaasan&Vaasan Oy", kura ir Latvijas uzņēmuma AS "Hanzas maiznīcas" īpašniece, iegādājusies Lietuvas lielākās maizes ceptuves "Vilniaus Duona Plius" akciju kontrolpaketi.
"Vilniaus Duona Plius" tirgus daļa Lietuvas maizes tirgū ir gandrīz 25%. Lietuvas maizes ceptuvi Somijas kompānijai pārdevis uzņēmums, kurš piederējis lietuviešu privātpersonām.

Kā aģentūru LETA informēja "Vaasan&Vaasan Oy" ģenerāldirektors Mati Lapalainens (Matti Lappalainen), ar lielākās Lietuvas maizes ceptuves iegādi "Vaasan&Vaasan Oy" stiprinās savas pozīcijas Baltijas valstu maizes izstrādājumu tirgū.

"Vaasan&Vaasan Oy" jau tagad pieder lielākais maizes cepšanas uzņēmums Igaunijā - AS "Leibur", kā arī Latvijas lielākā maizes ceptuve AS "Hanzas maiznīcas". Abiem uzņēmumiem, pēc Lapalainena teiktā, pieder aptuveni 30% maizes tirgus katrā valstī.

"Vilniaus Duona Plius" atpazīstamākā tirdzniecības zīme - "Vilniaus duona" ir vadošā maizes tirdzniecības marka Lietuvā. Uzņēmuma darbība notiek četrās ražotnēs Viļņā un vienā ražotnē Paņevežā, kas pieder meitas uzņēmumam "Panevezio Duona".

"Vilniaus Duona Plius" ir lielākais un pazīstamākais maizes ražošanas uzņēmums Lietuvā, un tā iegāde ir "Baltijas stratēģijas dabisks solis", skaidro Lapalainens. Somijas uzņēmuma mērķis ir sasniegt vadošo pozīciju visās Baltijas valstīs, kur kopējais tirgus ir apmēram 7,6 miljoni iedzīvotāju. "Lietuvā varam pielietot Baltijas tirgū gūto kompetenci un pieredzi," saka Somijas kompānijas ģenerāldirektors.

Pēc veiktajām investīcijām Lietuvā "Vaasan&Vaasan Oy" gada vidējais ražošanas apjoms trijās Baltijas valstīs sasniegs vairāk nekā 100 miljonus kilogramu kviešu maizes, rudzu maizes, konditorejas izstrādājumu un citu maizes produktu, saka Lapalainens.

Pēc uzņēmuma ģenerāldirektora teiktā, "Vaasan&Vaasan Oy" ir viens no diviem vadošajiem maizes cepšanas uzņēmumiem Somijā. Uzņēmuma apgrozījums 2001.gadā bija aptuveni 231 miljoni eiro, kopējais darbinieku skaits 2001.gadā bija ap 3 000.

"Vaasan&Vaasan" iekļauti tādi uzņēmumi kā "Vaasan&Vaasan Oy" Somijā, AS "Leibur" Igaunijā, AS "Hanzas maiznīcas" Latvijā, "Vilniaus Duona Plius" Lietuvā, kā arī asociētais uzņēmums "Delice Scandinavica AB" Zviedrijā. "Vaasan&Vaasan Oy" akcionāri ir EQT "Scandinavia II capital fund".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!