Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien apstiprināja roņu medībās iegūtu ādu un citu produktu importa aizliegumu, tādā veidā protestējot pret roņu nežēlīgo nogalināšanu.

ES ārlietu ministri bez debatēm pieņēma regulu, kas nosaka saskaņotus stingrus nosacījumus roņu produktu tirdzniecībai Eiropas Savienībā.

Regula aizliedz ieviest un tirgot ES visu veidu roņu produktus, tostarp kažokādu, orgānus, gaļu, taukus un zemādas tauku slāni, ko mēdz izmantot kosmētikas un medicīnas industrijā.

Aizliegumā vienīgais izņēmums pieļauts inuitiem, kas tradicionāli ir medījuši roņus.

Eiropas Parlaments attiecīgu regulu apstiprināja maijā. Tā vēl jāratificē visu 27 dalībvalstu parlamentiem.

Aizliegums stāsies spēkā 2010.gada pavasarī uz nākamo komerciālo roņu medību sezonu.

Norvēģija un Kanāda vairākkārt brīdinājušas, ka aizlieguma apstiprināšanas gadījumā tās to apstrīdēs Pasaules Tirdzniecības organizācijā, jo aizliegums ir pretrunā ar brīvas tirdzniecības principiem.

No katru gadu pasaulē nomedītajiem 900 000 roņu aptuveni 60% tiek nogalināti Kanādā, Grenlandē un Namībijā. Pārējie roņi nomedīti Īslandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un ASV.

Kā liecina statistika, parasti 98% no nogalinātajiem roņiem ir vecumā no divām nedēļām līdz trijiem mēnešiem. Roņu mazuļi galvenokārt tiek medīti to pūkainā kažoka dēļ.

Šobrīd medītās 15 roņu sugas nav apdraudētas, bet Eiropas politiķi pieprasījuši vērsties pret roņu medniekiem pēc atklātībā nonākušiem pierādījumiem, ka daudzi roņi tiek nodīrāti vēl dzīvi un pie pilnas apziņas.

Roņus parasti nošauj vai nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku - īpašu nūju ar cirtni galā -, ar ko ronim tiek pārcirsts galvaskauss. Sitot roņu mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, līdz ar to mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Bieži vien ievainotie roņi aizbēg un mirst zem ledus. Šos dzīvniekus neieskaita nomedīto dzīvnieku statistikā.

Kanādas valdība pērn gan pieņēma stingrākus noteikumus, kas medniekiem jāievēro, lai pārliecinātos, ka roņi pirms ādas novilkšanas patiešām ir miruši, tomēr eksperti pauduši šaubas, vai mednieki tos ievēro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!