Bijušais Bosnijas serbu prezidents Radovans Karadžičs lūdzis uz desmit mēnešiem atlikt viņa tiesas prāvu, kurā tiks izskatītas pret viņu izvirzītās apsūdzības genocīdā, noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos.

"Doktors Karadžičs lūdz, lai viņa tiesa nesāktos desmit mēnešu laikā, lai viņš varētu pienācīgi sagatavoties," teikts ANO Starptautiskajam kriminālnoziegumu tribunālam bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) iesniegtajā dokumentā. "Doktoram Karadžičam nav nodoma nevajadzīgi aizkavēt tiesu. Taču viņš nav gatavs tiesai, kurai viņam nav bijusi pienācīga iespēja sagatavoties," norādīts iesniegumā.

64 gadus vecais Karadžičs norāda, ka, ņemot vērā apsūdzības sagatavoto lietu, viņam būs vajadzīgi vismaz desmit mēneši, lai sagatavotos tiesai.

Viņam vajag laiku, lai izskatītu sagatavotos 938 000 lappušu biezos apsūdzības dokumentus un izvaicātu 161 apsūdzības un 175 aizstāvības lieciniekus.

Tribunāls iepriekš lika apsūdzībai samazināt lietu, lai paātrinātu tās izskatīšanu.

ICTY viņam kopumā izvirzījis 11 apsūdzības genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci saistībā ar 44 mēnešus ilgo Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku, un ar 1995.gada jūlijā Srebrenicā pastrādāto 8000 musulmaņu vīriešu un pusaudžu noslepkavošanu.

Pēc Bosnijas kara Karadžičs 13 gadus slapstījās un tika aizturēts tikai pagājušā gada jūlijā Belgradā.

Viņa prāvai precīzs datums vēl nav noteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!