Vēl pirms kļūt par Itālijas diktatoru, Benito Musolīni Pirmā pasaules kara noslēgumā īsu laiku bijis britu izlūkdienesta aģents, par Kembridžas universitātes vēsturnieka Pītera Mārtlenda atklājumiem trešdien vēstī laikraksts "Guardian".

Kad 1917.gadā Musolīni strādāja par žurnālistu, britu izlūkdienests MI5 maksājis viņam 100 sterliņu mārciņas nedēļā, lai viņš aģitētu, ka Itālija Pirmajā pasaules karā turpina cīņu sabiedroto pusē.

"Kad revolucionārā Krievija izstājās no konflikta, Lielbritānijas vismazāk uzticamais sabiedrotais karā bija Itālija," skaidro Mārtlends. "Sākot ar 1917.gada rudeni, Musolīni vismaz gadu tika maksātas 100 mārciņas nedēļā - aptuveni 6000 mārciņu mūsdienu naudas izteiksmē (4200 latu) -, lai viņš uzturētu aģitācijas kampaņu par labu karam."

Šī informācija nākusi gaismā, Mārtlendam pētot tā laika MI5 Romas pārstāvja Semjuela Hoares dokumentus - viņa pakļautībā Itālijā bijuši kādi 100 britu izlūkdienesta aģenti.

Musolīni gan publicējis rakstus kara atbalstam avīzē "Il Popolo d'Italia", gan arī piekritis sarunāt kara veterānus, lai viņi dodas piekaut miera kustības demonstrantus.

"Tā bija liela nauda, ko tolaik maksāt žurnālistam, bet, salīdzinot ar četriem miljoniem mārciņu, ko Lielbritānija ik dienas maksāja kara vajadzībām,- sīki tēriņi," skaidroja Mārtlends.

"Man nav liecību, lai to pierādītu, bet man ir aizdomas, ka Musolīni, kurš bija pazīstams brunču mednieks, lielu daļu naudu tērēja mīļākajām," norāda vēsturnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!