Foto: morgueFile
Cilvēku kontrabanda Eiropā ir pārāk reti atklāts noziegums, savā ziņojumā svētdien atzīmētajā Starptautiskajā dienā pret cilvēku kontrabandu norāda Vīnē bāzētā ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas organizācija (UNODC).

Par cilvēku kontrabandu Eiropā tiek notiesāts tikai viens cilvēks uz 100 000 iedzīvotāju jeb mazāk nekā pat par tādu retu noziegumu kā cilvēku nolaupīšana. 2006.gadā Eiropā tika reģistrēti tikai aptuveni 9000 cilvēku kontrabandas upuru, kas ir aptuveni 30 reizes mazāk nekā kopējais lēstais viņu skaits.

"Varbūt policija neatrod kontrabandistus un upurus, jo nemeklē tos," kritiski norādīja UNODC vadītājs Antonio Marija Kosta.

Ziņojumā uzsvērta plaša cilvēku kontrabandas izplatība gan visā Eiropā, gan reģionāli Eiropas Savienībā, galvenokārt no dienvidaustrumiem uz Rietumeiropu.

Vienlaikus cilvēku kontrabandas upuri eiropieši veido tikai nelielu daļu no Eiropā atklāto upuru kopskaita. Jaunākās tendences liecina par nemitīgu cilvēku plūsmas samazināšanos no tradicionālajiem avotiem un ievērojamu palielināšanos no Ķīnas un Centrālāzijas.

Visbiežāk par cilvēku kontrabandas upuriem Eiropā kļūst jaunas sievietes, kuras tiek ievestas seksuālai izmantošanai. Aptuveni 10% upuru Eiropā ir bērni.

"Vīnē ir 7000 ārvalstnieku, kuri kļuvuši par cilvēku kontrabandas upuriem," piektdien sarīkotajā preses konferencē paziņoja UNODC mītnes zemes Austrijas ārlietu ministrs Mikaels Špindelegers, citējot Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datus.

Viņš uzsvēra, ka cīņā pret kontrabandistiem ir nepieciešama kopīga rīcība ES līmenī.

Iekšlietu ministre Marija Fektere teica, ka galvenais jautājums ir bērni, kuri ubago un zog un "kurus pirmās instances tiesas definē kā vainīgos, kaut gan mums viņi jāuzskata par upuriem".

Viņa aicināja Austrijas iedzīvotājus ievērot klaiņojošus nepilngadīgos uz ielām un nekavējoties ziņot policijai par viņiem.

Savukārt tieslietu ministre Klaudija Bandiona-Ortnere šajā preses konferencē aicināja iedzīvotājus ziņot, ja viņi ievēro "30 vai 40 bērnus sadzītus kopā vienā dzīvoklī".

Cilvēku kontrabanda ir XXI gadsimta verdzības modernā forma, kas jāmin līdzās prostitūcijai, strādnieku ekspluatācijai un cilvēku orgānu izņemšanai, teica tieslietu ministre.

Kā liecina UNICEF ziņojums, katru gadu par cilvēku kontrabandas upuriem kļūst 2,7 miljoni pieaugušo un bērnu. Austrijas valsts sekretāre ģimeņu jautājumos Kristīne Mareka uzsvēra, ka no šī skaita 1,2 miljoni ir nepilngadīgo.

Pēc Austrijas vadošā bērnu grāmatu autora Tomasa Brezinas kā UNICEF sūtņa teiktā, ir vitāli svarīgi atcerēties, ka bērnu kontrabanda ir iespējama vienīgi visā pasaulē valdošās briesmīgās nabadzības dēļ.

"Bērni nav ļauni noziedznieki, jo rīkojas galēja izmisuma dzīti. Viņi nav vainīgie, bet gan upuri, kuriem nodarīts kaut kas šausmīgs," uzsvēra Brezina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!