Šā gada pirātu uzbrukumu skaits jau pārsniedzis pērnā gada rādītājus, trešdien paziņoja Starptautiskais Jūrniecības birojs (IMB).

"Uzbrukuma skaita palielinājums ir tieši saistīts ar pirātu aktivitātes pieaugumu Somālijas piekrastē (..) un Adenas līcī," sacīts biroja ziņojumā.

Somālijas piekrastē veikto uzbrukumu skaits šā gada pirmajos deviņos mēnešus par 47% pārsniedz kopējos 2008.gada rādītājus. Savukārt Adenas līcī šogad jau notikuši simts uzbrukumi, salīdzinot ar 51 pērn.

Kopumā Malaizijas galvaspilsētā izvietotais birojs šā gada pirmajos deviņos mēnešos saņēmis informāciju par 306 incidentiem. Pērn šajā pašā laikā periodā oficiāli reģistrēti 293 uzbrukumi, kas ir nedaudz mazāk nekā 2003.gadā sasniegtais rekords - 344.

Tomēr ir arī pozitīvas izmaiņas. Šogad pirāti bijuši mazāk veiksmīgi kuģu sagūstīšanā - tas viņiem izdevies vienā no deviņiem gadījumiem, salīdzinot ar vienu no sešiem pērn.

"2008.gadā bija vairāk "veiksmīgu" nolaupīšanu, savukārt 2009.gadā, pateicoties pastiprinātajām jūras patruļām, samazinājies sagūstīto kuģo skaits, lai gan pieaudzis uzbrukumu skaits," informēja IMB Pirātisma uzraudzības centra vadītājs Noels Čuns.

Tomēr par vairāk nekā 200% pieaudzis arī to uzbrukumu skaits, kuros izmantoti ieroči, kas liecina par noziedznieku apņēmības pieaugumu.

Pēc IMB datiem, Somālijas pirāti tagad savus upurus meklē aizvien tālākos ūdeņos, "apdraudot ne vien Adenas līci un Somālijas piekrastes austrumus, bet arī Sarkanās jūras dienvidu reģionu, Bābēlmandeba [šaurumu] un Omānas austrumu piekrasti".

Kopš pagājušā gada starptautisko spēku flotiles kuģi izvietoti Adenas līcī, kas ir viena no biežāk izmantotajām pirātu uzbrukumu vietām.

"Jūras spēku kuģiem, kas izvietoti Somālijas piekrastē, joprojām ir būtiska loma pirātu draudu kontrolēšanā," uzsvēra IMB direktors Potengals Mukundans.

"Ir svarīgi, lai Somālijas reģioni, piemēram, Puntlenda, turpinātu intensīvi izmeklēt un sodīt pirātus. Tā būs labāka aizsardzība pret Somālijas pirātiem nekā tiesāšana un sodīšana kādā ārvalstī," viņš ir pārliecināts.

IMB norāda uz jūras drošības situācijas nestabilitāti arī Nigērijas piekrastē. Lai gan tur oficiāli šogad reģistrēti 20 uzbrukumi, patiesais skaits, iespējams, ir pat divas reizes lielāks.

Arī Bangladešas Čitagongas ostas reģionā pieaudzis uzbrukumu skaits. Šogad tur notikuši jau divpadsmit incidenti, savukārt pērn - 12.

Eksperti nobažījušies arī par situāciju Dienvidķīnas jūrā, kur līdz šim notikuši jau 10 uzbrukumi. Tas ir augstākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā, sacīts ziņojumā.

Pēc IMB datiem, šā gada pirmajos deviņos mēnešos pirāti uzkāpuši uz 114, savukārt sagrābuši 34 kuģus. Kopumā 661 kuģu apkalpes loceklis nonācis uzbrucēju gūstā, nogalināti seši, bet bez vēsts pazuduši astoņi jūrnieki.

Šā gada trešajā ceturksnī sarucis uzbrukumu skaits, salīdzinot ar pirmo gada pusi, tomēr eksperti to skaidro ar lietus sezonu, kas apgrūtina pirātu pārvietošanos nelielajās laivās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!