Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien atkārtoti paziņoja, ka tradicionālajām musulmaņu visu augumu sedzošajām galvassegām - burkām - un sejas plīvuriem - nikabiem - nav vietas sekulārajā Francijā.

"Francija ir valsts, kur nav vietas burkām, kur nav vietas sieviešu pakļautībai," viņš paziņoja franču nacionālajai identitātei veltītā uzrunā.

Francijā, kur mīt Eiropas lielākā musulmaņu minoritāte, izveidota īpaša padome, kurai jāpieņem lēmums, vai burku valkāšana būtu jāaizliedz ar likumu.

Valstī jau ilgstoši valda diskusijas par to, cik tālu tā ir gatava pielāgoties islāmam, neapdraudot 1905.gadā pieņemto valsts un baznīcas varu atdalīšanu.

Sarkozī jūnijā paziņoja, ka burka, viņaprāt, ir nevis reliģijas, bet gan pakļautības simbols.

Francijā jau 2004.gadā tika pieņemts likums, kas aizliedz galvassegu vai jebkādu citu reliģisku simbolizējošu tērpu valkāšanu valsts skolās.

Plānots, ka visā valsts teritorijā notiks 450 sabiedriskas ieceres apspriešanas, kurās piedalīsies kampaņas organizatori, skolēni, viņu vecāki, skolotāji, dažādas apvienības, uzņēmēji, kā arī Francijas un Eiropas likumdevēji.

Diskusiju noslēgums paredzēts nākamā gada sākumā, kad plānota konference, kurā tās dalībnieki centīsies rast atbildi uz jautājumiem "ko nozīmē šodien būt francūzim" un "kā imigrācija ietekmē mūsu nacionālo identitāti".

Tikmēr valdība saņēmusi kritiku par burku aizlieguma ierosināšanu, ko opozīcija uzskata par pret imigrantiem vērstu priekšvēlēšanu kampaņu pirms martā gaidāmajām reģionālajām vēlēšanām.

Taču Sarkozī ceturtdien opozīcijas pārmetumus noraidīja, apgalvojot, ka valdība rosinājusi cēlu diskusiju un "tie, kas nevēlas par to runāt, no tā baidās".

Sarkozī franču nacionālās identitātes jautājumu izvirzīja jau savā priekšvēlēšanu kampaņā 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!