Austrālija izsludinājusi trauksmi, jo rekordaugstā temperatūra un negaisi izraisījuši vairāk nekā 100 ugunsgrēkus visā valstī, sestdien paziņoja amatpersonas.

Sezonai neraksturīgais karstums un sausums savienojumā ar spēcīgo vēju veicina desmitiem ugunsgrēku izplatīšanos valsts dienvidaustrumu štatos.

"Nekad agrāk novembrī nav bijis tik karsts, sauss un vējains," sacīja Jaundienvidvelsas štata premjerministrs Nātans Rīzs.

Liels ugunsgrēks apdraud mājas Jaundienvidvelsas pilsētā Rilstounā un iedzīvotāji brīdināti evakuēties vai gatavoties cīnīties ar liesmām, paziņoja lauku ugunsdzēsības dienests.

Piektdienas vakarā ugunsgrēks iznīcinājis trīs mājas Tasmānijas štatā. Zibens spērienu izraisīti ugunsgrēki ir arī Dienvidaustrālijas un Viktorijas štatos, taču tur laika apstākļi uzlabojušies.

Jaundienvidvelsā nekontrolēti plosās pieci lieli ugunsgrēki un ugunsdzēsēji cenšas ierobežot liesmas pirms prognozētās laika apstākļu pasliktināšanās.

Tiek prognozēts, ka naktī uz svētdienu zibeņos, bet svētdien temperatūra pacelsies virs 40 grādiem pēc Celsija un pūtīs spēcīgs vējš.

Vairāk nekā trešdaļā Jaundienvidvelsas izsludināta katastrofālu ugunsgrēku trauksme, kas paredz, ka iedzīvotājus nevar evakuēt ar varu, taču viņiem tiek stingri ieteikts pamest savus īpašumus sakarā ar ārkārtīgi augstu nāves vai ievainojumu risku.

Lielākajā daļā Jaundienvidvelsas, tostarp valsts apdzīvotākajā pilsētā Sidnejā uz svētdienu noteikts pilnīgs uguns aizliegums. Augstā riska dēļ cilvēkiem aizliegts dedzināt atkritumus vai cept gaļu uz restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!