Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī nākuši klajā ar kopīgu aicinājumu uz finanšu tirgu globālu reformu, ceturtdien vēsta BBC.

"Tauta taisnīgi vēlas tādu pēckrīzes banku sistēmu, kas par prioritāti noteiktu cilvēku vajadzības. Tam ir vajadzīgas globālas pārmaiņas," teikts rakstā, ko abu valstu līderi publicējuši "Wall Street Journal".

Kā norāda Sarkozī un Brauns, nesenā krīze viņiem likusi atzīt, ka viņi "atrodas ekonomikā, kura vairs nav nacionālā, bet gan globāla", tāpēc "finanšu standartiem arī jābūt globāliem".

Lielbritānijas un Francijas līderi runā par to, ka pastāv steidzama nepieciešamība pēc jauna līguma starp globālām bankām un sabiedrību, "kas nodrošinātu, ka labos ekonomikas laikos labumus gūtu ne tikai baņķieri, bet arī cilvēki, kurus viņi apkalpo".

Raksta autori sauc par nepieņemamu situāciju, kad nodokļu maksātāji maksā par banku izgāšanos, taču neko nesaņem, kad bankām klājas labi.

Līderi norāda, ka par reformu prioritāti būtu jākļūst vienreizēja nodokļa ieviešanai, kas tiktu piemērots banku darbinieku prēmijām.

Prēmiju izmaksas baņķieriem izpelnījušās asu kritiku pēc tam, kad virkne vadošo banku, kas nopietni cietušas finanšu krīzē, saņēmušas valsts palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!