Somāļu pirāti ceturtdien paziņoja, ka ir saņēmuši 2,5 miljonu dolāru (1,18 miljonus latu) lielu izpirkuma maksu par maijā sagrābto kuģi "Ariana", tādējādi noslēdzot vienu no ilgākajām ķīlnieku krīzēm bēdīgu slavu iemantojušajā Somālijas piekrastē.

"Darījums tagad ir pabeigts, izpirkuma maksa mums tika atvesta no rīta, un kuģis tiks atbrīvots tuvāko minūšu laikā," telefoniski pavēstīja pirātu pārstāvis.

"Kuģis jau kādu laiku atradās mūsu kontrolē, un pēdējo nedēļu laikā bija nesaskaņas par izpirkuma maksu. Taču galu galā mums izdevās vienoties par 2,5 miljonu dolāru izpirkuma maksu, lai kuģis tiktu atbrīvots," viņš norādīja.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko apstiprinājis, ka kuģis un tā apkalpe ir atbrīvoti.

"Ukraiņu jūrnieki ir atbrīvoti. Ar šo uzsvaru es apsveicu šos 24 puišus, viņu ģimenes un visu Ukrainu," teikts Juščenko paziņojumā.

Kuģis pašlaik gaida Somālijas reģionā patrulējošo starptautisko jūras spēku palīdzību, paziņoja kompānijas "All Oceans Shipping" direktors Spiross Minass.

"Pirāti kuģi pameta pirms desmit minūtēm, un mēs gaidām karakuģi, kas eskortēs mūsu kuģi," sacīja Minass. "Mēs dosimies uz tuvāko ostu."

Zem Maltas karoga kuģojušais "Ariana", kas pieder grieķu uzņēmumam, veda 10 000 tonnu sojas pupiņu, kad 2.maijā uz ziemeļiem no Madagaskaras tika nolaupīts.

Uz kuģa atrodas 24 ukraiņu jūrnieku liela apkalpe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!