Veterināri Botsvānā informējuši par neparastu gadījumu, kad piedzimis dzīvnieks, kas ir kazas un aitas krustojums. Dīvainajam hibrīdam nu jau ir seši gadi, un tas piedzimis pēc tam, kad dabiski sapārojušies auns un kaza.
Lai gan šādi krustošanās gadījumi zināmi arī citur pasaulē, īpaši Ķīnā, Jamaikā un Maltā, ļoti retos gadījumos hibrīdiem piedzimuši dzīvi mazuļi.

Zinātnieki, kas izpētīja Botsvānas hibrīdu, ar pārsteigumu atklāja, ka dzīvniekam ir 57 hromosomas - vidējais skaits starp aitas un kazas hromosomu skaitu. Aunam ir 54 hromosomas, bet kazai - 60.

Vidējais hromosmu skaits ir pierādījums tam, ka šis dzīvnieks patiesi ir hibrīds, nevis kāds pārpratums.

"Saskaņā ar mūsu tradīcijām, kazas un aitas dzīvo kopā," saka Kedikilve Kedikilve, kas kopā ar Moetapeli Lečvenio publicējis ziņojumu par šo dzīvnieku izdevumā "Veterinary Record".

Lauksaimniecības ministrijas zinātnieki saka, ka dzīvnieks esot ļoti veselīgs. Tam ir balta vilna un nokarena aste. Hibrīds pieaudzis ātrāk nekā pārējie kazlēni un jēri, kas piedzima tajā pašā mēnesī. Tam ir arī ļoti izteikta dzimumtieksme, un tas pārojas ar kazām un aitām pat tad, kad tās nemeklējas.

Taču neviena kaza vai aita no hibrīda nav kļuvusi grūta, un tas liecina, ka šis krustojums ir neauglīgs. Taču dzīvnieku tik un tā vajadzēja kastrēt, jo tas bija kļuvis pārāk uzmācīgs.

"Mēs viņu saucam par Bemiju, kas nozīmē izvarotājs. Pirms mēs to izkastrējām, tas pārojās ar jebko un jebkurā laikā. Manā ciemā ļaudis vaicā "kur ir izvarotājs"? un es tūlīt saprotu, par ko ir runa," raksta Kedikilve.

Viņš arī uzskata, ka šādi hibrīdi, ja tos izdotos radīt auglīgus, varētu būt ekonomiski ļoti izdevīgi, jo no tiem varētu iegūt vairāk gaļas. Turklāt hibrīda organisms labāk nekā parastie mājdzīvnieki pretojas dažādām slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!