Foto: EPA-AFI
ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien Baltajā namā uzņēma Tibetas garīgo līderi Dalailamu, neraugoties uz Pekinas asajiem protestiem un brīdinājumiem, ka tikšanās kaitēs ASV un Ķīnas attiecībām.

Sagaidīt trimdā dzīvojošo Tibetas līderi bija ieradušies viņa atbalstītāji, kuri pulcējās iepretim Baltajam namam, vicinot Tibetas un ASV karogus.

Spītējot Ķīnas iebildumiem, ar Nobela Miera prēmijas laureātu tikušies visi ASV prezidenti kopš Džordža Buša seniora 1991.gadā.

Tomēr plašu rezonansi izraisījusī tikšanās nenoritēja, kā ierasts, Baltajā namā - sarunu sākumu nedrīkstēja filmēt, turklāt Obama Dalailamu uzņēma Karšu istabā, nevis Ovālajā kabinetā.

Neskatoties uz iekšpolitisko spiedienu, Obama izvairījās no tikšanās ar Dalailamu, kad tibetiešu garīgais līderis apmeklēja Vašingtonu pagājušajā gadā, acīmredzami cenšoties savas prezidentūras sākumā iedibināt labas attiecības ar Pekinu. Taču, novembrī apmeklējot Ķīnu, Obama paziņoja, ka tomēr plāno tikties ar Dalailamu, kurš ASV bauda lielu popularitāti, lai gan Pekina viņu uzskata par separātistu.

Dalailamam pēcāk paredzēta arī atsevišķa tikšanās aiz slēgtām durvīm ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni. Gan Obama, gan Klintone ar Tibetas līderi tikušies laikā, kad bija senatori, taču pašreizējos amatos šīs būs pirmās sarunas.

Kā šonedēļ atklāja Dalailamas pārstāvis Tenzins Taklha, Nobela miera prēmijas laureāts informēs Obamu par situāciju Tibetā un pēdējām sarunām starp saviem sūtņiem un Ķīnas pārstāvjiem.

Janvārī notikušās sarunas ar Ķīnu, kas bija pirmās kopš 2008.gada novembra, bija devītā kārta dialogā, kas astoņos gados nav devis taustāmu progresu. Daudzi novērotāji uzskata, ka ķīnieši vienkārši stiepj garumā sarunas, gaidot, ka Dalailama nomirs un tibetiešu kustība bez viņa izplēnēs.

Dalailama devās trimdā no Tibetas uz Indiju 1959.gadā pēc neveiksmīgās sacelšanās pret Ķīnas kundzību. Viņš noraida Pekinas apgalvojumus par centieniem panākt Tibetas neatkarību un uzsver, ka vēlas vienīgi "nozīmīgu autonomiju".

Pēdējā laikā Vašingtonas un Pekinas attiecības negatīvi iespaidojuši gan kiberuzbrukumi ASV interneta gigantam "Google", kuros uzņēmums vaino Ķīnas varasiestādes, gan ASV lēmums par ieroču pārdošanu Taivānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!