Tuvojoties pavasarim, vairākas Lietuvas pašvaldības jau sākušas gatavoties plūdiem, vēsta Lietuvas televīzija.

Pēc sniegiem bagātās ziemas visnopietnāk par plūdu iespēju domā Nemunas lejteces un Kuršu jomas piekrastes apdzīvotajās vietās, kas pavasarī bieži vien tiek pa daļai atgrieztas no ārpasaules.

Šilutes, Tauraģes un Paģēģu pašvaldībās jau izveidotas mobilās ugunsdzēsēju grupas, kas vajadzības gadījumā varēs doties palīgā iedzīvotājiem.

Klaipēdas varas iestādes raizējas, kaut neatkārtos tāda situācija kā pirms pieciem gadiem, kad ūdens pārrāva Danes upes dambi un glābējiem nācās evakuēt cilvēkus.

Šopavasar paredzamā sniegūdeņu pārbagātība rada bažas ne tikai applūstošo piejūras zemieņu, bet arī kalnaino iekšzemes pilsētu komunālajiem dienestiem.

Piemēram, Šauļu ūdensapgādes uzņēmuma darbinieki cenšas atkausēt ar sniegu pieblīvētās lietus kanalizācijas notekas, lai atkusnis pilsētniekus nepārsteigtu nesagatavotus.

Ar karstu tvaiku vienā dienā no sniega un ledus izdodas atbrīvot vairākus desmitus noteku. Sniega ir tik daudz, ka vietām viņiem noteku meklēšanai nākas izmantot pat metāla detektorus.

Kā stāsta komunālo dienestu speciālisti, pilsētā kopumā ir aptuveni 3000 lietus kanalizācijas aku, kas šobrīd atrodas zem ielu malās sastumtajiem augstajiem sniega vaļņiem.

Visvairāk uzmanības tiek pievērsts kritiskākajām vietām nokalnēs, kur var applūst māju pagrabi un ciest īpašnieku neapdomīgi novietotas automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!