Ungārijas plaukstošās ekonomikas pamatā ir augstākais tiešo ārvalstu investīciju apjoms uz vienu iedzīvotāju starp Centrālās un Austrumeiropas valstīm, un nav grūti saprast, kas padarījis šo bijušo sociālisma valsti tik pievilcīgu investoriem.
"Darbaspēka izmaksas veido mazāk nekā ceturto daļu no izmaksu apjoma Vācijā. Mums tika piešķirts desmit gadu ilgs nodokļu atvieglojumu periods, kas tagad ir pagarināts vēl uz pieciem gadiem," sacīja "Audi" ultramoderno automašīnu rūpnīcas pārstāvis Pēters Lēre. Šī rūpnīca atrodas Ungārijas rietumpilsētā Ģērā, tikai stundas brauciena attālumā no Austrijas robežas.

"Audi", kas savu trešo rūpnīcu Eiropā uzbūvēja Ungārijā 1993.gadā, ir viena no daudzajām ārvalstu firmām, kas izveidojušas savas ražotnes Eiropas Savienības kaimiņvalstīs ar zemām izmaksām.

"Audi" rūpnīca Ģērā darbojas 24 stundas diennaktī, pateicoties Ungārijā pastāvošajai likumdošanai, kas ir izdevīga uzņēmējdarbībai. Rūpnīca saražo 50 000 automašīnu gadā un tajā strādā 15 000 cilvēku.

Ārvalstu investīcijām ir ļoti liela nozīme Ungārijas ekonomikā, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajām kandidātvalstīm dalībai Eiropas Savienībā 2004.gadā.

Ungārijā spēcīgu klātbūtni ir izveidojušas tāda starptautiska mēroga lielfirmas kā "McDonald's", "Coca Cola", "Suzuki", "Ikea" un "Tesco". Kompānijas "Philips", "Sony", "General Electric" un IBM pēdējās desmitgades laikā investējušas Ungārijā miljardu ASV dolāru katra. Šīs kompānijas rada Ungārijā jaunas darba vietas un eksportē savus ražojumus galvenokārt uz Rietumeiropu. Ungārijā rūpnieciskā ražošana kopš 1990.gadā ir pieaugusi par 50 procentiem, un kopš 1997.gada iekšzemes kopprodukts katru gadu audzis vidēji par 4,5 procentiem.

Lielie ārvalstu investori ir pārliecināti, ka to spēcīgās pozīcijas nekādā veidā nevar ietekmēt valdību maiņa Ungārijā.

Opozīcijā esošie sociālisti cer šīs nedēļas beigās plānotajās vēlēšanās cer sakaut premjeru Viktoru Orbanu, kas pārstāv konservatīvos spēkus.

"Mēs ceram, ka nākamā valdība saglabās līdzšinējos nosacījumus lieliem investoriem," teica Lēre, norādot, ka Ungārijai ārvalstu investīciju piesaistes ziņā ir tādi lieli konkurenti kā Čehija un Polija, kur arī ir zemas izmaksas.

"Ungārijai ir vajadzīgi šie lielie investori un tai ir jāsaglabā konkurētspēja," teica "Audi" pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!