Vācijas pilsētas Āhenes tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu bijušajam SS karavīram, holandietim Heinriham Bērem, otrdien vēsta ārvalstu mediji.

88 gadus vecais Bēre notiesāts par trīs civiliedzīvotāju nošaušanu nacistu okupētajā Nīderlandē 1944. gadā.

Nīderlandē dzimušais Bēre SS dienestā iestājās 1940. gadā. Holandietis atzina savu vainu, taču piebilda, ka pildījis komandiera pavēli.

"Tas nebija grūti," intervijā žurnālam "Focus" pirms diviem gadiem sacījis kādreizējais nacists. "Vajadzēja tikai nospiest sprūdu," viņš teica.

1947. gadā Bēre aizbēga uz Vāciju, bet vēl pēc diviem gadiem, kad Amsterdamas īpašais kara tribunāls viņam piesprieda nāvessodu, viņš atteicās no Nīderlandes pilsonības. Vēlāk viņam piespriestais nāvessods tika nomainīts ar mūža ieslodzījumu.

1980. gadā Vācija atteicās Bēri izdot Nīderlandei, to pamatojot ar neiespējamību noskaidrot, vai viņš ir Vācijas pilsonis vai bezpavalstnieks.

2003. gadā Nīderlandes tieslietu ministrs pieprasīja, lai Bēre viņam piespriesto sodu izciestu Vācijā, taču šo prasību pēc četriem gadiem noraidīja Ķelnes tiesa, kas atzina, ka 1949. gada prāvā nav ievērotas taisnīgas tiesas pamatnormas.

Vēlāk Vācijas tiesa atzina, ka Bēri viņa veselības stāvokļa dēļ nevar tiesāt, taču apelācijas tiesa šo lēmumu atcēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!