Eiropas Parlaments ir iededzis zaļo gaismu Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumam, kas ļaus izmantot Eiropas finansējumu, lai uzlabotu marginalizētu kopienu dzīvošanas apstākļus, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Par šo pasākumu iepriekš vienojušās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, un īpaši to gaida romu tautības iedzīvotāji, kuru kopskaits Eiropā tiek lēsts ap 10-12 miljoniem cilvēku un kuri nereti dzīvo lielā nabadzībā un izolācijā.

Pieņemtie pasākumi ļaus plašāk izmantot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļus, lai apmaksātu valstu pasākumus mājokļu jomā marginalizētu kopienu dzīvošanas apstākļu uzlabošanai visās dalībvalstīs. Šīs izmaiņas izteikti attiecas uz romu tautības iedzīvotājiem, bet ne tikai uz tiem. Tās attiecas uz esošo mājokļu nomaiņu un uz jaunu mājokļu celtniecību gan lauku, gan pilsētu teritorijās. ERAF finansējumu nevarēs izmantot privātīpašumam, to varēs izmantot tikai valsts iestāžu īstenotiem projektiem.

Mājokļus atzīst par svarīgu faktoru labākai romu integrēšanai. Tomēr šai jomai jābūt arī iekļautai integrētā stratēģijā, ko izstrādā un īsteno valstu un reģionālās iestādes, ietverot tādas jomas kā izglītība, prasmju pilnveidošana, nodarbinātība un veselība.

No Eiropas struktūrfondiem jau līdzfinansē vairākus projektus, kuru mērķgrupa ir romu kopienas, piemēram, par izglītību agrīnā bērnībā, nodarbinātību, mikrofinansējumu un vienādām iespējām (it īpaši par dzimumu līdztiesību). Piemēram, pateicoties ES investīcijām (1,11 miljoni eiro/780 tūkstoši latu), tiks īstenots jauns pilsētvides atjaunošanas projekts vienā no lielākajām romu apdzīvotajām vietām Ungārijā. Atjaunos ceļus, rotaļlaukumus un bērnu aprūpes iespējas.

Līdz ar finansējumu, kas pieejams reģionālās politikas programmu ietvaros, Eiropas Parlaments ir piešķīris piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) Eiropas Komisijai, lai īstenotu izmēģinājuma projektu par romu integrāciju, kurš sadalīts trīs galvenajās jomās: izglītība agrīnā bērnībā, mikrofinansējums un sabiedrības informēšana. Projektu īstenos 2010. gadā, un tā galvenā mērķgrupa ir romu kopienas Centrālās un Austrumeiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!