Foto: EPA/LETA
Kijevas Pečeras rajona tiesa pieņēmusi izskatīšanai Ukrainas tautas kustības "Ruh" locekļa Vladimira Volosjuka sūdzību pret valsts prezidentu Viktoru Janukoviču.

Kā vēsta ukraiņu mediji, Volosjuks vēlas panākt Janukoviča notiesāšanu par golodomora noliegumu.

Kā savā prasībā tiesai uzsver aktīvists, Janukovičs, paziņojot, ka golodomors nebija tieši ukraiņu tautas genocīds, "apkaunojis prasītāja godu un cieņu un paņirgājies par šādā noziedzīgā veidā iznīcinātajiem miljoniem cilvēku".

Volosjuks pieprasa, lai tiesa pieņemtu lēmumu, kas liktu prezidentam publiski atvainoties prasītāja un Ukrainas tautas priekšā.

Tāpat viņa prasībā norādīts, ka Janukovičs, atsakoties golodomoru atzīt par ukraiņu genocīdu, "sevi nostādījis pret Igaunijas, Austrālijas, Kanādas, Ungārijas, Lietuvas, Gruzijas, Polijas, Peru, Paragvajas, Ekvadoras, Kolumbijas, Meksikas un Latvijas parlamentu pozīcijām", kuri ir piekrituši šādai golodomora definīcijai.

Aprīļa beigās uzstājoties Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā, Jaunukovičs paziņojis, ka golodomors bija "Staļina totalitārā režīma sekas, taču to nevajadzētu saukt par kādas konkrētas nācijas genocīdu, jo golodomors bija kopīga traģēdija visām PSRS ietilpstošajām valstīm

Viņa izteikumi izraisīja nacionālistu sašutumu, kuri uzskata, ka ar mākslīgi izraisītu badu padomju vara centusies iznīcināt tieši ukraiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!