Vairāk nekā 30 Āfrikas valstu vadītāji vienbalsīgi atbalstījuši dokumentu, kas ir paredzēts, lai izveidotu jaunu kontinentālu organizāciju - Āfrikas Savienību.
Šis lēmums ir pieņemts Āfrikas Vienības organizācijas (ĀVO) dalībvalstu augstākā līmeņa sanāksmē Togo galvaspilsētā Lomē. Paredzams, ka ĀVO ar laiku nomainīs Āfrikas Savienība.

Tomēr dokumentā, kas ir tikai nodomu deklarācija, nekas nav teikts ne par termiņiem, ne arī par organizāciju nomaiņas pārejas laika ilgumu.

Turklāt augstākā līmeņa tikšanās dalībnieki nolēma, ka jaunā savienība, kura ir izveidota pēc Eiropas Savienības modeļa, sāks darboties 30 dienas pēc šī lēmuma ratifikācijas.

Šis lēmums ir jāpieņem divām trešdaļām 53 ĀVO dalībvalstu parlamentu. Domājams, ka šim procesam būs nepieciešams ilgs laiks.

Ideja par jaunas organizācijas izveidošanu pieder Lībijas valsts līderim Muammaram Kadafi, kurš uzstājās par vienotu Āfrikas politiskās un sociālekonomiskās telpas izveidošanu.

Ziņu aģentūra EFE norāda, ka dokuments vairāk atbilst Dienvidāfrikas valstu grupas ierosinājumiem. Šīs grupas priekšgalā ir Dienvidāfrikas Republika, kas iestājas par pakāpenisku Āfrikas valstu savienības izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!