Irānas kodolzinātnieks Šahrams Amiri otrdien Irānas televīzijas ēterā paziņojis, ka aizbēdzis no ASV specdienestu aģentiem, vēsta ārvalstu mediji.

Videoierakstā Amiri norādīja, ka atrodas ASV Virdžīnijas štatā un aizbēdzis no specdienestiem "pirms dažām minūtēm". Vīrietis arī pastāstīja, ka viņam nav atļauts kontaktēties ar savu ģimeni, un uzsvēra, ka gadījumā, ja viņš nomirs, viņa nāvē būs vainojama ASV valdība.

Zinātnieks paziņoja, ka "nav nodevis Irānu" un vērsies pie irāņu varas iestādēm un tiesībsargājošajām iestādēm ar lūgumu pastiprināt spiedienu pret ASV un panākt viņa atgriešanos mājās.

Kā vēstīts, telekanāls "ABC News" ar atsauci uz avotiem ASV Centrālajā izlūkošanas pārvaldē (CIP) iepriekš vēstīja, ka Amiri, kurš pazudis pagājušā gada vasarā, pārcēlies uz ASV un sācis sadarbību ar CIP.

Tika ziņots, ka Amiri pazušana esot rūpīgi izplānota CIP operācija, lai pārvilinātu zinātnieku ASV pusē.

Amiri pazuda pērn jūnijā svētceļojuma laikā. Teherāna vairākkārt apsūdzēja ASV sava pilsoņa nolaupīšanā un pieprasīja viņu atdot. Vašingtona savukārt uzstāja, ka tai nav nekādas informācijas par šo cilvēku.

Presē jau izskanējuši pieņēmumi par to, ka Amiri, iespējams, pats pārbēdzis uz ASV. Pēc žurnālistu viedokļa, tieši zinātnieka pazušana piespiedusi Teherānu atzīt, ka valstī pastāv otrā slepena urāna bagātināšanas rūpnīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!