Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas apvienošanās jāīsteno "vienotas valsts ietvaros", par pamatu ņemot Eiropas Savienības mehānismu.
"Ir jābūt vienotam parlamentam, vienotai valdībai, vienotai valstij," Putins paziņoja preses konferencē Maskavā.

Tomēr prezidents piebilda, ka Savienības konstitucionālā akta projektā, kuru iesniegusi Baltkrievijas puse, ir pausti Baltkrievijas suverenitātes, teritoriālās integritātes un veto tiesību principi.

"Cienot baltkrievu tautas viedokli, kas pausts šajā dokumentā, kuru mēs saņēmām no Baltkrievijas vadības, mums ir jānodrošina šīs suverenitātes tiesības, veto tiesības," sacīja Putins.

Prezidents sacīja, ka par pamatu varētu ņemt mehānismu, kāds pastāv Eiropas Savienībā. Tāpat kā Eiroparlamenta gadījumā, Savienības parlaments pieņemtu lēmumus, kas iegūtu nacionālā likuma spēku pēc apstiprināšanas nacionālajos parlamentos.

Putins uzskata, ka šāds mehānisms ļautu izvairīties no runām par kādas savienības dalībnieces tiesību aizskaršanu. "Neviens neteiks, ka lielais kaimiņš uzspiedis kādu lēmumu, un neviens neteiks, ka Krievijas ekonomika ir spiesta sev par sliktu pieņemt kādu lēmumu Baltkrievijas ekonomikas labā," piebilda Putins.

Viņš atzina, ka šobrīd pastāvošajā Savienības līgumā ir Savienības parlaments "ar ļoti plašām pilnvarām un nesaprotamiem to realizācijas mehānismiem". "Ja mēs ievēlēsim šādu parlamentu ar šādām pilnvarām, tad tā likumi netiks pildīti gan Baltkrievijā, gan Krievijā, un mēs diskreditēsim pašu apvienošanās ideju," sacīja prezidents.

Putins paziņoja, ka plāno jūnija beigās tikties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!