Divi plašie mežu ugunsgrēki, kas kopš pagājušās otrdienas plosās Arizonā, saplūduši vienā milzīgā ugunsgrēkā, kas astoņdesmit kilometrus platā joslā virzās cauri sausajiem mežiem.
ASV Arizonas štata meži pārtapuši 'uguns jūrā'

Neraugoties uz visiem ugunsdzēsēju pūliņiem, šobrīd vēja dzītās liesmas liesmas apdraud Šovlovas pilsētiņu 240 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Fīniksas, un ugunsdzēsības dienesta eksperti baidās, ka tās neizdosies apturēt pie pilsētas robežām. Aptuveni astoņi tūkstoši pilsētiņas iedzīvotāju evakuēti, kopumā visu apdraudēto rajonu pametuši 75 tūkstoši cilvēku. Visu nakti ugunsdzēsēji kurināja pretuguni, lai izveidotu ap pilsētu joslu, kur vairs nav nekā degoša, bet grūti paredzēt, vai tas būs līdzējis. Viņi ir īpaši nobažījušies, ka pilsētu var aizdedzināt spēcīgā vēja nestas kvēlošas ogles.

Šovlovas ielas ir kā izmirušas, bet no degošajiem mežiem pār pilsētu veļas dūmu mutuļi, ko apspīd ugunsgrēka atblāzma debesīs. Ugunsdzēsēji iezīmē pilsētā tās mājas, ko ir cerības izglābt.

Cīņā ar liesmām iesaistīti aptuveni divi tūkstoši ugunsdzēsēju, no augšas liesmas tiek mēģināts slāpēt gan ar ūdeni, gan īpašām ķimikālijām. Tomēr, kā izteicies kāds ASV Mežu dienesta speciālists, "liesmas dzīvo pašas savu dzīvi un izvirza pašas savus noteikumus".

Ugunsgrēks, kas kļuvis par lielāko ugunsnelaimi Arizonas vēsturē, kopš otrdienas jau iznīcinājis 130 tūkstošus priežu mežu kalnainajos štata austrumos. Sausajā mežā liesmas ceļas līdz 120 metru augstumam, un debesīs kāpj milzīgi dūmu stabi. Nodegušas vairāk nekā 200 mājas, bet 2000 ēkas izdevies glābt.

Pastāv bažas, ka uguns virzīsies tālāk caur Ponderozas mežiem - lielāko mežu masīvu visā valstī.

Liekas, ka mežu ugunsgrēku ziņā visās Amerikas Savienotajās Valstīs šī vasara ar īpaši sauso laiku būs viena no smagākajām vēsturē. Šimbrīžam valsts rietumos plosās vēl 16 citi mežu ugunsgrēki, un liesmas šogad kopumā iznīcinājušas 370 tūkstošus hektāru mežu - šī platība vairāk nekā divkārt pārsniedz vidējos rādītājus, kas apkopoti pēdējo desmit gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!