Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents un pagājušā gada Nobela miera prēmijas ieguvējs Baraks Obama un rietumvalstu līderi aicina Ķīnu pēc iespējas ātrāk atbrīvot no cietuma šī gada Miera prēmijas laureātu, disidentu Liu Sjaobo, vēsta ārvalstu masu mediji.

Obama paziņoja, ka Ķīnā politiskās reformas ievērojami atpaliek no ekonomikas progresa, ziņo BBC.

Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnērs paziņoja, ka Francija vairākkārt aicināja atbrīvot Sjaobo un arī tagad atgādina savu aicinājumu. Pēc Kušnēra vārdiem, Nobela miera prēmijas piešķiršana Ķīnas disidentam ir vēstījums visiem, kas pasaulē cīnās par cilvēktiesībām.

Vācijas pievienojās šim aicinājumam, un arī Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Barrozu apsveicis Sjaobo ar prēmijas piešķiršanu, paužot viņam atbalstu.

Tikmēr Norvēģija, kur piešķir Nobela Miera prēmijas, saņēma no Ķīnas oficiālo protestu pret Sjaobo apbalvošanu. Ķīna uzskata, ka prēmijas piešķiršana disidentam ir pretrunā ar pašas prēmijas mērķiem, jo Sjaobo ir pārkāpis Ķīnas likumus. Ķīna pieļauj, ka Sjaobo premēšana var sabojāt Ķīnas un Norvēģijas attiecības.

Jau vēstīts, ka Par Nobela Miera prēmijas laureātu kļuvis ieslodzītais ķīniešu rakstnieks un tiesību aktīvists Liu Sjaobo. Tā ir pirmā reize, kad šī prēmija pasniegta ķīnietim.

54 gadus vecais aktīvists piedalījies Tjaņaņmeņas laukuma notikumos 1989. gadā, par ko viņam piespriests cietumsods. Saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvju datiem, brutāli apspiežot demokrātijas atbalstītāju protesta akciju, Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā dzīvību 1989. gada 4. jūnijā zaudēja simtiem cilvēku. Ķīnā pastāv nerakstīts aizliegums runāt par šo asiņaino vēstures lapaspusi.

2008. gadā Liu Sjaobo atkal ievietots cietumā uz 11 gadiem - viņu apsūdzēja par mēģinājumu gāzts valsts iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!