Foto: EPA-AFI
Polijas delegācijai, kas prezidenta kundzes Annas Komorovskas vadībā piedalījusies atceres pasākumos pie Smoļenskas, izdevies atgriezties Varšavā tikai ar trešo piegājienu, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Aptuveni 200 cilvēku delegācija Krievijā ieradusies 10. oktobrī. Divas lidmašīnas ar traģiskās aviokatastrofas upuru tuviniekiem ielidoja Baltkrievijas pilsētā Vitebskā, no kurienes ar autobusu devās uz Smoļensku.

Atpakaļceļā vienai no "Boeing" lidmašīnām tika konstatēti traucējumi dzinēja darbībā, tāpēc Varšavā ar otru lidaparātu atgriezusies tikai daļa no delegācijas, bet Komorovska ar vēl aptuveni 120 cilvēkiem palikusi Vitebskā.

Drīz pēc Polijas prezidenta sievas izsūtīta cita lidmašīna, taču arī tai konstatētas tehniskās kļūmes.

Rezultātā Komorovska pavadījusi nakti Baltkrievijā, bet nākamajā dienā pēc delegācijas nosūtītas divas valdības "Embraer" lidmašīnas.

Kā ziņots, 10. aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija un citas augstas amatpersonas. Polijas delegācija bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā. Pavisam katastrofā dzīvību zaudēja 96 cilvēki.

Ceremonijā, kas bija veltīta pusgadam kopš traģiskiem notikumiem, piedalījusies arī Krievijas prezidenta sieva Svetlana Medvedeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!