Eiropas valstīm ir jāstiprina Āfrikas valstu armijas, kuras cīnās ar islāmistu kaujiniekiem, vai arī drošība pasliktināsies un tās būs spiestas "doties prom", paziņojusi augsta ranga Nigēras amatpersona.

"Attiecībā uz drošību - Eiropa domā par noslēgšanos, iekšzemes un robežu apsardzi, taču Eiropas drošības būtības pamatā ir Āfrikas drošība un attīstība," sacīja Nigēras Nacionālās konsultatīvās padomes prezidents Amadū Merū, kurš vada politisko pārmaiņu procesus valstī pēc februārī notikušā apvērsuma.

"Somālija ir tikusi prom no mums un procesā ir Mali ziemeļi," sacīja Marū. "Ja eiropieši nepastiprinās drošību šajā rajonā, viņiem nāksies doties prom. Sāhela ir ļoti trausla, bagātīga vieta visa veida teroram un kontrabandai."

Jau ziņots, ka Ziemeļāfrikas valstu drošības jomas eksperti, ceturtdien tiekoties Mali ar G8 valstu kolēģiem, nolēma turpmāk koordinēt savus pūliņus, apkarojot "Al Qaeda" šī reģiona atzara kaujiniekus.

Starptautisko teroristu Ziemeļāfrikas atzars - ""Al Qaeda" islāma Megribā" (AQIM) - jau agrāk īstenojis uzbrukumus šī reģiona valdībām, bet pēdējā laikā pievērsies arī ārzemnieku nolaupīšanai.

AQIM kā bāzi izmanto plašo un grūti kontrolējamo Sahāras tuksnesi un Sāhelas sausās savannas reģionu.

Kaut arī AQIM kaujinieki Ziemeļāfrikā uzbrukumus īsteno jau vairākus gadus, sadarbība reģiona valstu starpā ir vāja.

Mali, kur AQIM, kā tiek uzskatīts, ir visvairāk slēpņu, izpelnījusies kritiku no kaimiņvalstīm, kuras tai pārmet, ka tā pret kaujiniekiem ir pārāk iecietīga. Mali līderiem pat vajadzēja pieļaut, ka tās teritorijā operācijas pret kaujiniekiem īsteno Mauritānijas karaspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!