Čehijas policija pirmdien paziņoja, ka ir konfiscējusi 33 kilogramus plastikāta sprāgstvielas "Semtex". Tas notika aprīlī kādā degvielas uzpildes stacijā uz galvenās autostrādes, kura savieno Prāgu ar valsts otru lielāko pilsētu Brno.
Par šo operāciju līdz šim netika ziņots, lai netraucētu incidenta izmeklēšanu.

Policija piebilda, ka ir apcietināti divi vīrieši un viena sieviete par mēģinājumu pārdot šīs sprāgstvielas, kā arī 267 elektriskos detonatorus un 150 gramus ugunsnedrošās ķimikālijas rubīdija.

"Mūsu pirotehnikas eksperti uzskata, ka ar 33 kilogramiem "Semtex" pietiktu, lai nolīdzinātu ar zemi 10 līdz 15 stāvu ēku," paziņoja Prāgas policijas preses sekretāre.

Čehijas policija nesniedza sīkākas ziņas par šo incidentu.

Čehijas valsts radio ziņoja, ka šie trīs cilvēki tika apcietināti, kad mēģināja pārdot materiālus par 1,4 miljoniem čehu kronu (28 tūkstošiem latu). Pēc Čehijas laikraksta "Dnes" ziņām pircēji bijuši Slovākijas mafijas pārstāvji.

Čehijā ražotā "Semtex" ieguva popularitāti teroristu vidū kā sprāgstviela, kuru grūti konstatēt ar detektoriem un kuras efektivitāte ir garantēta. Pirms dažiem gadiem Čehijā ražotajai "Semtex" sāka piejaukt nelielu daudzumu metāla, lai to fiksētu metāla detektori.

Čehoslovākijas komunistiskā režīma laikā līdz 1989.gadam lieli "Semtex" daudzumi tika eksportēti uz bijušās Padomju Savienības sabiedrotajām, to skaitā Lībiju. Tiek uzskatīts, ka "Semtex" ir izmantota 1988.gadā notikušajā lidmašīnas uzspridzināšanā virs Lokerbijas ciema Skotijā, par kuru piespriests mūža ieslodzījums Lībijas pilsonim.

Čehijas valdība šogad pārņēma savā kontrolē "Semtex" ražotājfirmu "Explosia" no ķimikāliju kompānijas "Unipetrol", lai pakļautu šo bīstamo nozari valsts kontrolei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!