Pirmdien sadursmēs starp Marokas bruņotajiem spēkiem un tūkstošiem bēgļu Rietumsahārā gājuši bojā 11 un ievainoti vēl vairāk nekā 700 cilvēku, bet 159 pazuduši, otrdien paziņoja Rietumsahāras neatkarības kustība "Polisario".

Marokas drošības spēkiem bija pavēlēts iznīcināt nometni, kurā dzīvoja 12 tūkstoši cilvēku. Tā tika uzcelta pirms četrām nedēļām ārpus Ajūnas pilsētas robežām, lai protestētu pret dzīves līmeņa pasliktināšanos.

Valdības pārstāvis Ajūnas jautājumos Mohameds Galuss sacīja, ka paramilitārās policijas un palīgspēku reids bija plānots, lai "pārtrauktu situāciju, kurā izsmeltas visas dialoga iespējas".

Galuss pavēstīja, ka reida laikā nogalināts policists un ugunsdzēsējs. Pēc ziņu izplatīšanās par uzbrukumu nometnei sadursmes sākās arī Ajūnā, kurās tika nogalināts policists.

"Policists demonstrāciju laikā Ajūnas centrā tika nodurts. Cieta arī bankas un kafejnīcas. Protestētāju vidū bojāgājušo nebija," ziņoja Marokas valdības pārstāvis.

"Polisario", kas pieprasa Rietumsahāras neatkarību, kā arī ir izveidojusi savu valdību šajā reģionā, apsūdz Marokas bruņotos spēkus cilvēku nogalināšanā un vairāku simtu ievainošanā.

Kā ziņu aģentūru AFP informēja "Polisario" ministrs Salems Ulds Saleks, drošības spēki uzbruka nometnei gan no zemes, gan no gaisa, izmantojot helikopterus.

Viņš sacīja, ka Marokas bruņotie spēki "apspieda civiliedzīvotājus nežēlīgā un neizvēlīgā veidā."

Viņi ieradās rītausmā, izmantojot jaudīgus ūdens lielgabalus, lai sagrautu nometni. Pēc tam vairākas ātrās palīdzības automašīnas aizveda ievainotos uz slimnīcām. "Simtiem sieviešu un bērnu devās uz Ajūnu, bet daudzi vietējie vīrieši atteicās doties līdzi," pamatojoties uz aculiecinieku sniegto informāciju, ziņoja AFP reportieris no notikuma vietas.

Policija bloķēja ceļu no Ajūnas uz nometni, lai aizkavētu cilvēkus, kas devās no pilsētas palīdzēt bēgļiem. "Nometne ir gandrīz iznīcināta, bet cilvēki, kuri atteicās doties prom, tika aizvesti ar varu," sacīja kāds Ajūnas iedzīvotājs, kas atgriezies no nometnes.

Pirms pirmdienas reida cilvēki nometnē bija izveidojuši komiteju, kas uzturēja sakarus ar Marokas amatpersonām, pieprasot darbu un mājvietas. Komiteja paziņoja, ka "rīko sociālu protestu" bez politiskiem nolūkiem.

Rietumsahāras aneksija 1975.gadā izraisīja karu starp Marokas spēkiem un Alžīrijas atbalstītajiem "Polisario" kaujiniekiem. Abas puses noslēdza pamieru 1991.gadā, taču ANO atbalstītajās sarunās par Rietumsahāru kopš tā laika nav gūts nekāds progress.

"Polisario" vēlas, lai ANO organizē referendumu, kur varētu nobalsot arī par Rietumsahāras neatkarību. Maroka līdz šim ir noraidījusi jebkādus piedāvājumus, kas saistīti ar Rietumsahāras neatkarību.

ANO paziņoja, ka ir sākušās jaunas sarunas starp abām pusēm. "Ļoti žēl, ka šādi notikumi ir ietekmējuši sarunu gaitu," atzina ANO pārstāvis Martins Nesirkis, kurš aicināja abas puses izvairīties no vardarbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!