Itālijā pirmdien ieradās Eiropas Savienības (ES) inspektoru komanda, lai novērtētu nesavākto atkritumu problēmu Neapolē un izlemtu, vai tas nav atkritumu savākšanu regulējošo ES noteikumu pārkāpums.

Neapoles ielās turpina krāties nesavāktu atkritumu kalni, kas līdz pirmdienas vakaram sasnieguši kopumā 3600 tonnas, vēsta Itālijas prese.

Vietējie iedzīvotāji ziņo par žurku, baložu un kaiju populācijas pieaugumu atkritumu klātajās ielās, turpretī eksperti brīdina, ka atkritumu kalni var saasināt infekciozu kuņģa-zarnu trakta slimību izplatību.

"Klaiņojošie dzīvnieki, žurkas, prusaki un citi insekti, kurus piesaista atkritumi, rada nopietnus draudus iedzīvotāju veselībai," norādīja Itālijas Veselības sabiedrības pārstāve Marija Triasi.

"Pilsēta ir pilnīgi piemēslota. Mani tas ļoti satrauc. Es ļoti gribētu, kaut es varētu sev izgudrot jaunas pilnvaras, lai kaut ko varētu izdarīt," sacīja Neapoles pašvaldības vadītāja Rosa Ruso Jerviolīno.

Itālijai draud ES tiesvedība un milzīgs naudas sods par nespēju uzlabot atkritumu savākšanas problēmu Neapoles apkārtnē. Ieilgušo atkritumu krīzi saasinājuši reģionālo atkritumu izgāztuvju slēgšana, piekāpjoties vietējo iedzīvotāju niknajiem protestiem.

Kampānijas reģiona, kurā atrodas Neapole, vadītājs Stefāno Kaldoro Itālijas telekanālam "Channel 5" atzina, ka "mēs esam ārkārtas situācijā".

"Vissvarīgākais ir pēc iespējas ātrāk atrast kompromisu un garantēt caurskatāmību. Bet pats galvenais, mums ir jārīkojas ātri, jo mēs šīs problēmas risināšanā esam aizkavējušies par 20 gadiem," sacīja Kaldoro.

Eiropas Kopienu tiesa martā atzina Itāliju par vainīgu ES likumdošanas pārkāpumā saistībā ar atkritumu krīzi.

Ja Eiropas Komisija (EK) nolems atkārtoti nosūtīt šo lietu izskatīšanai Eiropas Kopienu tiesā un tā lems Itālijai par sliktu, Romu sagaida barga soda nauda vairāku miljonu eiro apmērā.

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni solījis pēc iespējas ātrāk apmeklēt Neapoli, lai risinātu atkritumu krīzi. Berluskoni jau priekšvēlēšanas kampaņas laikā 2008.gadā solīja reizi par visām reizēm atrisināt Neapoles ieilgušo atkritumu krīzi.

Itālijas valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja rīkojumu, kas paredz paātrināt jaunu atkritumu pārstrādes rūpnīcu būvēšanu un atkritumu dedzinātavu būvniecību, kā arī iedalīja papildus 150 miljonus eiro finansējumu Kampānijas reģionam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!