Japānas dienviddaļai pirmdien brāzās pāri viesuļvētra "Halong" ar spēcīgu vēju un lietu, atstājot bez elektroenerģijas tūkstošiem māju un liekot atcelt vairākus vietējos lidmašīnu reisus.
"Halong" ir jau otrā viesuļvētra, kas nedēļās laikā šķērso Japānu un līdz vakaram viesuļvētra sasniegs vistālāk uz dienvidiem atrodošās Japānas salas, ziņo Meteoroloģijas aģentūra.

Viesuļvētra astoņās dienvidu salās Kagošimas prefektūrā bez elektrības atstājusi vairāk nekā 28 000 māju un 20 800 mājas Okinavas salā, kur atrodas ASV lielās militārās bāzes. Pašlaik nav zināms, kad elektroenerģijas padeve varētu tikt atjaunota.

Japānas lielākā aviokompānija "Japan Airlines Co Ltd" pirmdien atcēlusi septiņus vietējos reisus, bet trešā lielākā aviolīnija "Japan Air System Co Ltd" atcēlusi trīs reisus.

Viesuļvētra, kuras vēja ātrums sniedzās līdz 35 metriem sekundē, pārvietojas ar ātrumu 25 kilometri stundā. "Halong" bija aptuveni tik par stipra vētrā kā "Čataan", kas pirms nedēļas skāra Japānas centrālo daļu. "Čataan" laikā Japānā bojā gāja pieci cilvēki un tika appludinātas simtiem mājas.

Klusajam okeānam pēdējās nedēļas laikā pāri brāzās četras viesuļvētras - "Rammasun", "Čataan", "Nakri" un "Halong". Mikronēzijā, Filipīnās, Ķīnā un Korejas pussalā vētrās gājuši bojā aptuveni 100 cilvēki.

Filipīnās spēcīgajās vētrās bojā gājuši vismaz 58 cilvēki, vēl četri cilvēki ir pazuduši un 43 guvuši ievainojumus, taču paredzams, ka upuru skaits varētu palielināties, jo no nomaļiem reģioniem vēl nav saņemta informācija.

Lietusgāzes daudzviet Filipīnās izraisījušas plašus plūdus, un par Manilas centrā ūdens līmenis sniedzas līdz cilvēka kaklam, ziņoja vietējās amatpersonas.

No 24 000 evakuētajiem cilvēkiem aptuveni 11 000 vēl joprojām uzturas pagaidu mītnēs. Ūdens ir iznīcinājis mājas un sējumus un Lusonas salā amatpersonas sākušas izlaist ūdeni no diviem dambjiem, kuru rezervuāri ir piepildīti līdz malām.

Meteorologi prognozē, ka slikti laika apstākļi reģionā saglabāsies vēl vairākas dienas, un gaidāms, ka lietusgāzes varētu turpināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!