Ekonomikas krīzei saasinoties, Īrijā pieņemas spēkā emigrācijas vilnis, un labākas dzīves meklējumos uz ārzemēm, galvenokārt Kanādu, Jaunzēlandi un Austrāliju, lielā skaitā dodas gados jauni izglītoti cilvēki, kas nesen beiguši augstskolas, raksta aģentūra AFP.

Aģentūra min statistikas datus, kas rāda, ka kopš pērnā gada aprīļa līdz šā gada aprīlim no recesijas piemeklētās Īrijas kopējais aizbraukušo cilvēku skaits palielinājies par 40% - tādējādi pirmoreiz kopš 1995.gada emigrējušo cilvēku skaits bijis lielāks nekā imigrantu skaits. Minētajā laikposmā no Īrijas aizbraukuši aptuveni 65 tūkstoši cilvēki pretstatā 25-31 tūkstotim aizbraukušo laika periodā no 1996. līdz 2005.gadam.

"Daudzi mani draugi aizbrauc. Daudzi divdesmitgadnieki un trīsdesmitgadnieki, kas ir ļoti izglītoti, aizbrauc no valsts," AFP citē Īrijas vecākās universitātes Dublinā bāzētās Trīsvienības koledžas pasniedzēju un politikas analītiķi Eleni Bērnu.

"Es lasu lekcijas politikas zinātnē. Mēs nesen veicām vienā no studentu kursiem aptauju, un gandrīz visi sacīja, ka dodas prom no valsts," stāstīja pasniedzēja.

Savukārt Trīsvienības koledžas students 18 gadus vecais Kevins Ficdžeralds atzina, ka vēlētos palikt Īrijā, taču jaunākie negatīvie pavērsieni šīs eiro zonas valsts ekonomikā likuši viņam saprast, ka emigrācijai nav alternatīvas.

"Es domāju, ka palikšu šeit uz visiem laikiem. Esmu īrs un vēlētos šeit palikt, taču tad, ja nebūs darba, nebūs citas izvēles, kā doties uz ārzemēm, lai nopelnītu naudu dzīvošanai," stāstīja students, piemetinot, ka finanšu krīzes dēļ darbību Īrijā pārtrauc daudzas kompānijas.

Īrija divus gadsimtus bija emigrācijas zeme, taču pēdējos 10 gados kopš ekonomikas buma sākuma tā bija kļuvusi par imigrācijas valsti, kur strādāt devās arī daudzi Latvijas iedzīvotāji.

Bada gados, kas ilga no 1845. līdz 1851.gadam, Īrijā nomira 1,5 miljoni cilvēku un vēl miljons cilvēku emigrēja uz citām valstīm. Daudzi turpināja aizbraukt no valsts līdz pat pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad Īrijā sākās ārkārtīgi straujš ekonomikas uzplaukums, kura dēļ radās daudz jaunu darbavietu. Tādējādi Īrija, kad divus gadsimtus bija emigrācijas zeme, kļuva par imigrācijas valsti, kur strādāt devās arī daudzi Latvijas iedzīvotāji.

Taču situācija krasi mainījās, kad Īrijā pirms trim gadiem pārsprāga nekustamo īpašumu burbulis - tas smagi iedragāja banku sektoru, un valsts ieslīga dziļā recesijā. Tagad finanšu situācija ir kļuvusi vēl smagāka, un Īrija ir bijusi spiesta lūgt starptautisko aizdevumu, lai paglābtos no ekonomikas kraha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!