Cenšoties sakaut islāma kaujiniekus, Pakistāna sestdien izsludināja desmit miljonu rūpiju (ap 60 000 latu) lielu atlīdzību ikvienam, kas sniegs informāciju par islāmistu grupējumu "Taliban".

"Valdība noorganizēs informatoru un viņu ģimeņu izmitināšanu ikvienā vietā valstī, pat ārzemēs, ja viņi baidās, ka talibi varētu viņiem kaitēt," žurnālistiem pavēstīja iekšlietu ministrs Rehmans Maliks.

Pēc viņa teiktā, vairums talibu pieder aizliegtajiem sunnītu kaujinieku grupējumiem "Laskhar-e-Jhangvi" un "Sipah-e-Sahaba".

"Laskhar-e-Jhangvi" tiek uzskatīts par visekstrēmāko Pakistānas sunnītu grupējumu, kurš apsūdzēts simtiem šiītu musulmaņu noslepkavošanā kopš rašanās 90.gadu sākumā. 1999.gadā to aizliedza toreizējais prezidents Pervezs Mušarafs.

Grupai bija galvenā loma amerikāņu žurnālista Daniela Pērla nolaupīšanā un noslepkavošanā 2002.gadā Karāči un diviem neveiksmīgiem atentātiem pret Mušarafu 2003.gada decembrī.

"Sipah-e-Sahaba" arī ir aizliegts sunnītu ekstrēmistu grupējums, kurš uzbrūk šiītu minoritātei.

Kopš 2007.gada jūlijā Pakistānas valdības spēki iebruka ekstrēmistu mošejā, teroristu uzbrukumos kopumā nogalināti aptuveni 4000 cilvēku, un vainoti tajos tiek galvenokārt vietējie talibi.

Pēc teroristu uzbrukuma policijas ēkai Karāči 11.novembrī analītiķi paziņoja, ka kaujinieku organizācijas ir pārgrupējušās un ir spējīgas ievilkt valdības spēkus partizānu karā pilsētās.

2009.gadā pašnāvnieku uzbrukumā ANO Pasaules Pārtikas programmas birojam Islamabadā tika nogalināti pieci cilvēki, bet 2008.gada septembrī bumbas sprādzienā viesnīcā "Marriott" bojā gāja aptuveni 60 cilvēki.

Pakistānas galvaspilsēta pēdējo divu gadu laikā lielā mērā bijusi pasargāta no talibu un ar "Al Qaeda" saistīto grupējumu vardarbības, kas plosījusi valsts ziemeļrietumus.

Afganistānas un ASV amatpersonas apgalvo, ka talibu līderi zināmā mērā atrodas Pakistānas aizsardzībā.

Pakistāna šāda veida apsūdzības kategoriski noliedz, norādot, ka cīņā pret islāmistu kaujiniekiem kopš 2002.gada nogalināti vairāk nekā 2420 tās karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!