Aušvicas koncentrācijas nometnes vārtu dekora zādzību izplānojušajam zviedram Andešam Hēgstremam Polijas tiesa ceturtdien piesprieda 32 mēnešu cietumsodu.

Pagājušajā mēnesī 34 gadus vecais apsūdzētais, kuram par zādzības plānošu draudēja līdz pat desmit gadiem cietumā, panāca vienošanos ar prokuratūru, atzīstot savu vainu.

"Viņš cietumsodu izcietīs Zviedrijā saskaņā ar vienošanos, kas panākta ar Zviedrijas tiesībsargājošajām iestādēm," žurnālistiem pavēstīja tiesas pārstāvis.

Piecus metrus garais metāla dekors - uzraksts "Arbeit macht frei" ("Darbs dara brīvu") - no Aušvicas memoriāla vārtiem tika nozagts pagājušā gada 18.decembrī. Polijas policija jau pēc divām dienām valsts ziemeļos atguva Aušvicas dekoru - tas bija sazāģēts trijās daļās.

Hēgstremu arestēja Zviedrijā 11.februārī un vēlāk izdeva Polijai.
Par pašas zādzības pastrādāšanu Polijā tika arestēti pieci cilvēki. No viņiem trim jau piespriests divarpus gadu cietumsods, pārējie divi vēl gaida tiesu.

Hēgstrems iepriekš tika teicis, ka viņam šajā lietā bijusi vidutāja loma - viņam dekors bija jāsaņem un jānodod tālāk kādam pircējam. Viņš Polijas likumsargiem esot arī atklājis, kas stāv aiz šī noziedzīgā plāna.

1994.gadā Zviedrijā Hēgstrems izveidoja neonacistu organizāciju "Nacionālsociālistu fronte" un piecus gadus bija tās vadītājs. Tad viņš kustību pameta un no tās distancējās - sāka dzīvot kā parasts pilsonis un pievienojās organizācijai "Exit", kas palīdz galēji labējo organizācijas pametušajiem jauniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!