"Namche Bazaar", Nepāla (3500 metri virs jūras līmeņa)

"Namche Bazaar" Nepālā sākotnēji tika būvēta kā tirdzniecības punkts vietējiem iedzīvotājiem. Mūsdienās pilsēta ir viens no pieturas punktiem alpīnistiem, kas iecerējuši sasniegt Everesta virsotni. Pilsētā atrodas kalnu pārgājienu maršrutu krustpunktā un ir galvenais tirdzniecības centrs Khumbu reģionā. Pilsētā ir sava banka, pasts un policija. Turklāt tiem, kam ir kļuvis par grūtu sadzīvot ar kalnu retināto gaisu, vietējā viesnīca ar dzejisko nosaukumu "Everest View Hotel" piedāvā istabas ar palielinātu skābekļa saturu gaisā.

Lhasa, Tibeta (3650 metri virs jūras līmeņa)

Populārākā pasaules augstu izvietotā pilsēta viennozīmīgi ir Tibetas galvaspilsēta Lhasa. Pilsētā mīt vairāk nekā 250 000 iedzīvotāju un tā atrodas Himalajos. Sākotnēji Lhasa bija Dalailamas mājvieta, bet komunisma režīma dēļ Ķīnā 1959. gadā Tenzins Gjatso bija spiests pamest Tibetu un šobrīd dzīvo Indijā. Pilsēta vienmēr ir bijusi daudzu svētceļnieku galamērķis. Visi budistu tempļi, tāpat kā slavenā Potalas pils ir vilinoši apskates objekti. Pilsēta ir arī iekļauta UNESCO fonda pasaules aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Potosi, Bolīvija (4090 metri virs jūras līmeņa)

Vēl viena no augstākajām pasaules pilsētām atrodas Bolīvijā. Pilsēta, kas šobrīd ietilpst UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, agrāk bija sudraba kalnrūpniecības ciemats, kā arī viena no Amerikas lielākajām pilsētām. Tās bagātā sudraba rūpniecības vēsture ir ievērojami ietekmējusi vietējo iedzīvotāju identitāti. Starp citu, Servantesa pazīstamajā darbā "Dons Kihots" Potosi izmantota kā idioma par neizmērojamu bagātību.

"El Alto", Bolīvija (4140 metri virs jūras līmeņa)

"El Alto", kas latviski nozīmē "augstums", ir Bolīvijas augstāk izvietotā pilsēta. Pilsētā mīt vairāk nekā 650 000 iedzīvotāju. Pilsētas pamati likti laikā, kad tika būvētas dzelzceļa sliedes starp Titikakas ezeru un Bolīvijas galvaspilsētu Lapasu.

"La Rinconada", Peru (5100 metri virs jūras līmeņa)

Visaugstāk izvietotā pilsēta pasaulē atrodas Peru, 5100 metru augstumā virs jūras līmeņa. Lielākā daļa cilvēku dzīvošanu tur pat nevar iedomāties. "La Rinconada" par augstāko vietu pasaulē, kur pastāvīgi mīt cilvēki, atzina "National Geographic" 2003. gadā. Pilsētā mīt aptuveni 30 000 iedzīvotāju, kuri galvenokārt strādā vietējās zelta raktuvēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!