Jau otro dienu Kijevā turpinās Krievijas un Ukrainas sarunas par bijušās Padomju Savienības ārvalstu īpašumu sadali.
Ukrainas delegāciju sarunās vada Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Aleksandrs Mociks, bet Krievijas delegāciju - ārlietu ministra vietnieks Anatolijs Potapovs.

Kā ziņo laikraksts "Izvestija", Kijeva pieprasa savu daļu 12,1 miljarda dolāru vērtībā, 42,1 tonnu zelta un īpašumus ārvalstīs kopsummā par 600 miljoniem padomju rubļu. Atgādināsim, ka pēc Padomju Savienības sabrukuma NVS valstis parakstīja un gandrīz visas ratificēja nolīgumu par "nulles variantu", saskaņā ar kuru visus bijušās PSRS parādus pārņēma Krievija līdz ar visiem tās aktīviem. Ukraina bija vienīgā, kas neratificēja šo dokumentu.

1997.gada februārī Ukrainas Augstākā rada atlika "nulles varianta" pieņemšanu, jo "Krievija nebija izpildījusi vairākus noteikumus, ko paredzēja šis nolīgums". Toreiz Ukrainas parlaments nolēma, ka Maskava to nav pilnībā informējusi par PSRS īpašumu apmēriem ārvalstīs. Rada pieprasīja, lai Krievija iesniedz datus par PSRS zelta krājumu un dimantu fonda apmēriem, pilnu mantas un Valsts bankā, PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankā un padomju bankās ārvalstīs esošo padomju aktīvu aprakstu, kā arī dzēst PSRS Ārējo ekonomisko sakaru bankas parādus Ukrainas pilsoņiem un firmām.

Nepiešķirot "nulles variantam" oficiālu statusu, Augstākā rada saglabāja Ukrainai tiesības pieprasīt savu padomju mantojuma daļu. Tagad Ukrainas deputāti raksturo šo lēmumu kā "ārkārtīgi lietderīgu". Kā raksta "Izvestija", deputāti "pa saviem kanāliem" uzzinājuši padomju aktīvu apmērus: 259 tonnas zelta, īpašumi 3,5 miljardu toreizējo rubļu vērtībā, jaunattīstības valstu un Savstarpējās ekonomiskās palīdzības padomes valstu parādi attiecīgi 74 miljardu dolāru un 47,9 miljardu konvertējamo rubļu apmērā.

Ukrainas deputāti paziņojuši, ka ārvalstu īpašumu kopējā vērtība sasniedz 400 miljardus dolāru. Radas labējā spārna deputāti uzsver, ka, neraugoties uz Ukrainas prasībām, Maskava tā arī nav darījusi zināmas atklātībai šīs summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!