Foto: EPA/LETA
Bijušais Francijas prezidents Žaks Širaks otrdien ieradīsie tiesā galvaspilsētā Parīzē, lai tiktu nopratināts saistībā ar apsūdzībām korupcijā, par laiku, kad viņš bija Parīzes mēra amatā, informē raidsabiedrība BBC.

78 gadus vecais Širaks tiek apsūdzēts par fiktīvu darbavietu radīšanu Parīzes pašvaldībā saviem politiskajiem līdzgaitniekiem.

Širaks savu vainu noliedzis, un arī prokuratūra aicinājusi apsūdzības atcelt.

Likums pieļauj, ka uz pirmajām tiesas sēdēm eksprezidents var neierasties, taču Širaks šīs priekšrocības noraidījis. Viņa pārstāvji arī nolieguši baumas, ka Širaks ciešot no Alcheimera slimības izraisīta atmiņas zuduma un tādēļ viņa advokāti centīšoties panākt lietas izbeigšanu.

Širaks Parīzes mēra amatā atradās no 1977. līdz 1995.gadam. Neskatoties uz apsūdzībām, ka viņš izmantojis mērijas līdzekļus, lai maksātu personām, kuras patiesībā strādājušas viņa partijas labā, bijušais prezidents joprojām ir viens no populārākajiem Francijas politiķiem.

No 1995.gada līdz 2007.gadam atrodoties prezidenta amatā, Širaks baudīja tiesisko imunitāti.

Septembrī Parīzes pilsētas dome piekrita atsaukt pret Širaku ierosināti civilprasību, saņemot no bijušā prezidenta un viņa pārstāvētās partijas - Tautas kustības savienības (UMP) - 2,2 miljonus eiro (1,54 miljonus latu).

Par minētajiem pārkāpumiem likums paredz līdz desmit gadiem ilgu cietumsodu, taču juridiskie eksperti paredz, ka diez vai Širakam reāli nāksies sēdēt cietumā pat tad, ja viņu atzīs par vainīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!