Foto: Reuters/Scanpix
Ja izvirduma spēks nemazināsies, sestdien atmodušā Īslandes aktīvākā vulkāna Grimsvotna pelnu mākonis otrdien varētu sasniegt Skotijas ziemeļus, bet ceturtdien vai piektdien – citas Lielbritānijas daļas, Franciju un Spāniju, svētdien ziņo britu telekanāls "Sky News", atsaucoties uz meteorologiem.

Aviokompānijām jau izsūtīts attiecīgs brīdinājums.

Sinoptiķi uzsver, ka tā ir piecu dienu prognoze un to jāvērtē piesardzīgi. Aplēses veiktas salīdzinoši ilgam laika posmam un balstītas uz to, ka gaisa plūsmas pašlaik ir citādākas nekā vulkāna Eijafladlajegidla izvirduma laikā pērn pavasarī, kas noveda pie gaisa satiksmes krīzes Eiropā.

"Eirocontrol" svētdien paziņoja, ka Grimsvotna izvirdums tuvāko 24 stundu laikā Eiropas un transatlantisko gaisa satiksmi neietekmēs. Organizācijas dati liecina, ka pašlaik vējš pelnu mākoni nes austrumu virzienā.

Tomēr Īslandes gaisa telpa izvirduma dēļ ir slēgta un nedarbojas arī valsts galvenā lidosta Keflavika. Tādēļ ceļā nav devušies 11 reisi, bet 13 lidaparāti nevarēja nosēsties. Arī avioreisi citos maršrutos ir spiesti mest līkumu ap Īslandi, un nav izslēgta citu lidostu slēgšana. Lidojumu aizliegums pašlaik ir noteikts 220 kilometru rādiusā ap vulkānu, kura izmestais dūmu mākonis paceļas 20 kilometru augstumā.

Norvēģijas aviācijas speciālisti sagaida mākoni pie šīs valsts piekrastes "nakts laikā", norāda ārvalstu masu mediji.

Pēdējo reizi Grimsvotns, kas atrodas ledājā 145 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Īslandes galvaspilsētas Reikjavikas, izvirda 2004.gadā. Toreiz nācās koriģēt transatlantisko avioreisu maršrutus, taču lidostas netika slēgtas.

Grimsvotna izvirdums sākās sestdien pievakarē, un speciālisti atzīst, ka tas ir spēcīgāks nekā 2004.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!