Foto: EPA/LETA
Bijušā Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča aizturēšana Serbijā pēc 16 gadu ilgas bēguļošanas liek uzdot "satraucošus jautājumus" par to, kā viņam tik ilgi izdevies izvairīties no aresta, ar šādu paziņojumu pirmdien nācis klajā Hāgas tribunāla virsprokurors Seržs Bramercs.

Kā ANO Drošības padomei norādīja Bramercs, Serbijas valdībai būtu steidzami jāuzsāk izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas palīdzējis kara noziegumos apsūdzētajam bijušajam ģenerālim tik ilgus gadus paglābties no aizturēšanas.

"Tas raisa satraucošus jautājumus par to, kā šai personai tik daudzus gadus izdevās izvairīties no valsts varas institūcijām," viņš atzīst.

Vienlaikus prokurors uzsver, ka bez kavēšanās būtu jāaiztur arī pēdējais tribunāla meklēšanā esošais apsūdzētais - bijušais Horvātijas serbu līderis Gorans Hadžičs -, kurš apsūdzēts kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, kas izdarīti, noslepkavojot simtiem Horvātijas civiliedzīvotāju un deportējot desmitiem tūkstošiem horvātu un citu neserbu civiliedzīvotāju 1991.-1995.gada konflikta laikā.

Serbijas vēstnieks ANO Fedors Starčevičs tikmēr padomei apliecināja, Hadžiča meklēšana būs valdības prioritāte.

"Nesodāmība netiks pieļauta, un neviens jautājums attiecībā uz sadarbību ar tribunālu nepaliks neatrisināts," solīja Serbijas sūtnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!