Foto: Reuters/Scanpix
Amsterdamas tiesa ceturtdien attaisnoja Nīderlandes parlamenta deputātu Gērtu Vildersu, kurš bija apsūdzēts naida kurināšanā un diskriminācijā, atļaujoties pret islāmu vērstus izteikumus.

"Jūs esat attaisnots visās pret Jums izvirzītajās apsūdzībā," vēršoties pie Vildersa, paziņoja tiesnesis Marsels van Oste. "Tiesa atzīst, ka Jūsu izteikumi publisku debašu kontekstā ir pieņemami."

Vilderss, kura vadītā Brīvības partija (PVV) parlamentā nodrošina atbalstu centriski labējai mazākuma valdībai, Amsterdamas apgabala tiesas priekšā stājās pagājušā gada 4.oktobrī. Viņš tika apsūdzēts par naida kurināšanu, inkriminējot islāma pielīdzināšanu fašismam un Korāna salīdzināšanu ar nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera grāmatu "Mein Kampf" ("Mana cīņa").

Apsūdzētā attaisnošanu pieprasīja arī prokuratūra, norādot, ka, lai gan viņa izteikumi ir aizvainojoši, tie nav krimināli sodāmi.

Ja Vilderss tiktu atzīts par vainīgu, viņam būtu draudējis gadu ilgs cietumsods vai 7600 eiro (5341 latu) liela sodanauda.

2008.gada jūnijā Nīderlandes prokuratūra noraidīja vairākus desmitus sūdzību, kuras par Vildersu bija iesniegušas civilpersonas, norādot, ka politiķis izmantojis tikai savas tiesības uz runas brīvību.

Taču apelāciju tiesa 2009.gada janvārī atzina, ka deputātam jāstājas tiesas priekšā, jo viņa izteikumi esot pielīdzināmi "naida kurināšanai", un uzdeva prokuratūrai pret Vildersu sākt lietu.

Pats politiķis savu attaisnošanu jau nosaucis par runas brīvības triumfu.

"Tā nav tikai mana uzvara, bet arī runas brīvības uzvara," pēc tiesas sprieduma nolasīšanas žurnālistiem sacīja deputāts. "Esmu priecīgs un ļoti laimīgs. Tas nozīmē, ka islāma kritizēšana ir likumīga."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!