Foto: AP/Scanpix
Somālijas islāmistu grupējuma "Shebab" kaujinieki sestdien atstāja savas pozīcijas valsts galvaspilsētā Mogadišu, paziņoja prezidents Šarifs Šeihs Ahmeds.

"Mogadišu ir pilnīgi atbrīvota no ienaidnieka, un drīz tiks atbrīvota arī pārējā valsts," prezidents paziņoja žurnālistiem.

Teroristu tīkla "Al Qaeda" iedvesmotais kaujinieku grupējums "Shebab" sestdienas naktī atstāja pozīcijas, kuras pēc tam ieņēma valdības spēki.

"Mēs esam ļoti priecīgi - beidzot ir gūti augļi asinsizliešanai un kariem, ko mēs izcīnījām pret nemierniekiem," sacīja Ahmeds.

Āfrikas Savienības atbalstītie Somālijas valdības spēki cīnījās pret "Shebab" kaujiniekiem Mogadišu, lai nodrošinātu humānās palīdzības piegādes ceļus sausuma piemeklētajiem iedzīvotājiem.

"Mums ir jācīnās pret diviem ienaidniekiem; viens ir "Shebab", bet otrs - tie, kas mēģina aplaupīt tautu. Mēs necietīsim marodierismu, un katrs šādā noziegumā pieķertais tiks saukts pie atbildības," sacīja Ahmeds.

Somālijā ir daudz dažādu kaujinieku grupējumu. Piektdien Mogadišu bruņoti vīrieši izlaupīja pārtikas palīdzību, kas tika dalīta no sausuma un bada cietušajiem, un nogalināja piecus cilvēkus.

"Shebab" preses sekretārs Ali Mohameds Rage paziņoja, ka aiziešana no pozīcijām galvaspilsētā nozīmē tikai "militārās taktikas maiņu", nevis sakāvi.

"Shebab", kas cīnās par Rietumvalstu atbalstītās pagaidu valdības gāšanu, kontrolē plašus rajonus valsts vidienē un dienvidos. Līdz sestdienas rītam "Shebab" kontrolēja Mogadišu ziemeļaustrumu pusi, bet valdības un Āfrikas Savienības spēki - pārējo pilsētas pusi, ieskaitot lidostu un ostu.

"Shebab" jūlijā paziņoja, ka patur spēkā aizliegumu dažām humānās palīdzības aģentūrām darboties sausuma piemeklētos rajonos, kurus kontrolē šis grupējums, un noraidīja ANO paziņojumus par badu šajos rajonos.

"Shebab" 2009.gadā padzina no savas teritorijas vairākas humānās palīdzības organizācijas, tostarp ANO Pasaules pārtikas programmu (WFP), kuras šis grupējums dēvēja par Rietumvalstu spiegiem un kristiešu krustnešiem. WFP turpināja sūtīt palīdzību citiem Somālijas rajoniem, kurus " Shebab" nekontrolē.

Somāliju pēdējos gados ir skāruši secīgi sausuma periodi, un bruņotā konflikta turpināšanās apgrūtina humānās palīdzības aģentūru darbību un piekļuvi kopienām valsts dienvidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!