Foto: EPA/LETA
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess neoficiāli tiksies ar Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu viņa vizītes laikā Igaunijā šonedēļ, pirmdien teica Ilvesa sabiedrisko attiecību padomnieks Tomass Sildams.

Tikšanās laiks un vieta pagaidām vēl nav zināmi, sacīja Sildams.

Dalailama Igaunijā uzturēsies no otrdienas līdz ceturtdienai pēc Igaunijas Budisma institūta un Igaunijas parlamenta grupas Tibetas atbalstam ielūguma.

Parlamenta Tibetas atbalsta grupas vadītājs Andess Herkels trešdien rīkos pusdienas par godu Dalailamam, kuras apmeklēs arī Igaunijas aizsardzības ministrs Marts Lārs, kurš tobrīd būs premjerministra pienākumu izpildītājs, jo premjers Andruss Ansips būs atvaļinājumā.

Pēc tam parlamenta konferenču centrā notiks tikšanās ar dalailamu, kurā piedalīsies arī politiķi no Latvijas un Lietuvas.

Dalailama trešdien arī teikts uzrunu Tallinas Brīvības (Vabaduzes) laukumā.

Dalailama iepriekš bijis Igaunijā divas reizes - 1991. un 2001.gadā.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu Dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda Dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā Dalailama saņēma Nobela Miera prēmiju.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!