Foto: UN Photo
Nākamā mēneša beigās cilvēce pārkāps "septiņu miljardu barjeru", un tikai plaša sadarbība starptautiskā līmenī ļaus stāties pretī izaicinājumiem, kas sagaida pasaules sabiedrību 21.gadsimtā, komentārā Francijas laikrakstā "Figaro" paudis ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns.

"Kopš Apvienoto Nāciju Organizācijas dibināšanas 1945.gadā planētas iedzīvotāju skaits ir trīskāršojies un turpina augt, aizvien vairāk ietekmējot Zemi, izšķērdējot energoresursus, samazinot pārtikas un dzeramā ūdens krājumus," norāda ģenerālsekretārs, atgādinot, ka "nākamā mēneša beigās cilvēce pārkāps septiņu miljardu barjeru". "Spēcīgu spiedienu piedzīvo arī pasaules ekonomika: pieaug bezdarbs un sociālā nevienlīdzība," norāda Gimuns. "Neviena valsts vienatnē nespēj stāties pretī 21.gadsimta izaicinājumiem, tāpēc sadarbība starp valstīm ir kļuvusi par izdzīvošanas jautājumu," uzskata ANO vadītājs.

Viņš uzsver, ka "tuvākajos piecos gados pasaules sabiedrībai nāksies izstrādāt jaunu pieeju ekonomiskajiem jautājumiem, lai uzsvars būtu likts uz ilgtermiņa attīstību".

Gimuns uzskata, ka ANO šogad ir izdevies gūt lielus panākumus, lai stabilizētu situāciju pasaules "karstajos punktos". "ANO izdevumi miera uzturēšanai pasaulē bija 8 miljardi dolāru (4 miljardi latu)," norāda ģenerālsekretārs, atzīmējot, ka, viņaprāt, Apvienoto Nāciju darbība bijusi efektīva Gvinejā, Kenijā un Kirgīzijā.

ANO ģenerālsekretārs uzskata, ka viens no galvenajiem uzdevumiem ir atrisināt krīzi Tuvajos Austrumos, "Palestīnieši ir pelnījuši savu valsti, bet Izraēlai ir vajadzīga drošība," norāda Gimuns, paužot cerību, ka abām konfliktējošajām pusēm izdosies noslēgt miera līgumu, un ANO kalpos par dialoga platformu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!