Foto: AFP/Scanpix
Pāc ANO palēsēm pirmdien 31. oktobrī Zemes iedzīvotāju skaitam jāsasniedz septiņi miljardi, bet par godu – kļūt laimīgā kārtas numura īpašniekam – sacenšas vismaz trīs bērni un Krievija ar Filipīnām kā septiņmiljardā planētas iedzīvotāja dzimtenes, informē aģentūra AFP.

Krievijas varas iestādes paziņojušas par diviem jaundzimušajiem zēniem, kas nākuši pasaulē 31. oktobrī un varētu pretendēt uz augsto godu. Tā Tālajos Austrumos Petropavlovskā - Kamčatskā dzimis puisēns, kurš nosaukts par Pjotru, savukārt Kaļiņingradā vienlaikus piedzimis Aleksandrs. Abi tiek uzskatīti par pretendentiem.

Savukārt Filipīnas paziņojušas, ka septiņmiljardā iedzīvotāja gods pienāks meitenītei Danikai Majai Kampo, kas dzimusi valsts galvaspilsētā Manilā. Filipīnas 1999. gadā arī paziņoja, ka šeit dzimis sešmiljardais planētas iedzīvotājs, zēns vārdā Loriss Mae Gevaraa, lai arī oficiāli tituls tika piešķirts kādam Sarajevas iedzīvotājam Bosnijā - Hercogovinā.

Gala lēmums arī šoreiz jāpieņem ANO pārstāvjiem, kuri jau atgādina, ka septiņi miljardi ir aptuvens skaitlis un pilnīgi precīzi pateikt, kurš bērns ir papildinājis planētas iedzīvotāju skaitu līdz šim rādītājam, nav iespējams.

Daudzās pasaules valstīs šis notikums tiks atzīmēts ar dažādiem svētku pasākumiem, tostarp ar dziesmu konkursu Zambijā, koncertu Vjetnamā, komiķu šovu Kotdivuārā un atsevišķu bērnu apdāvināšanu Krievijā.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns tomēr uzsvēra, ka  septiņmiljardais iedzīvotājs piedzims "pretrunu pasaulē" un šis fakts nerada nekādu pamatu jautrībai. "Ir daudz pārtikas, tomēr miljards cilvēku katru nakti iet gulēt izsalkuši. Daudzi cilvēki dzīvo greznībā, bet daudzi citi ir trūkumā," sacīja Bans.

Kā ziņots, ANO atgādina, ka straujš iedzīvotāju skaita pieaugums nozīmē arī jaunus izaicinājumus cilvēcei. Pēc ANO ekspertu domām, lai risinātu iedzīvotāju skaita pieauguma problēmas, jārada aizvien vairāk jaunu darbavietu jauniešiem.

Tāpat ANO eksperti pārliecināti, ka attīstības valstīs jāuzlabo izglītības sistēma, jākontrolē dzimstība un jārūpējas par ūdens resursiem.

Jau ziņots, ka iepriekš franču pētnieki izpētīja, ka šogad Zemes iedzīvotāju skaits sasniegs septiņus miljardus, cilvēku skaita pieaugumam Āfrikā kompensējot dzimstības samazināšanos citur. Pētnieki paredz, ka pasaules iedzīvotāju skaits turpinās pieaugt, līdz 21.gadsimta beigās nostabilizēsies ap deviņiem vai 10 miljardiem.

1999.gadā pasaulē bija seši miljardi iedzīvotāju, bet viņu skaits 12 gadu laikā pieaudzis par vienu miljardu. Pētnieki prognozē, ka tas pieaugs līdz astoņiem miljardiem nākamo 14 gadu laikā, bet pēc tam sāks stabilizēties.

Puse pasaules iedzīvotāju tagad dzīvo septiņās valstīs - Ķīnā (1,33 miljardi), Indijā (1,17 miljardi), ASV, Indonēzijā, Brazīlijā, Pakistānā un Nigērijā. Pētnieki lēš, ka līdz 2050.gadam Indija apsteigs Ķīnu iedzīvotāju skaita ziņā, jo Ķīnā iedzīvotāju skaita pieaugumu palēnina viena bērna politika.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!