Foto: Reuters/Scanpix
Provizoriskie rezultāti liecina, ka mēreno islāmistu spēku alianse, kuru izveidojis agrāk aizliegtais grupējums "Musulmaņu brālība", uzvarējusi Ēģiptes parlamenta vēlēšanu, kas notiks līdz nākamā gada martam, pirmajā kārtā un aicināja savus politiskos pretiniekus pieņemt tautas gribu pirmajās vēlēšanās kopš prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas tautas nemieros februārī.

No pirmdienas līdz janvāra sākumam notiek parlamenta apakšpalātas vēlēšanas, bet no janvāra beigām līdz marta sākumam - parlamenta augšpalātas vēlēšanas.

Pirmdien un otrdien parlamenta apakšpalātas vēlēšanas notika lielākajās pilsētās Kairā un Aleksandrijā, bet pārējās pilsētās un provincēs - 14.decembrī un 3.janvārī.

Parlamenta apakšpalātā Tautas asamblejā būs 508 deputāti, bet augšpalātā Šurā - 270 deputāti.

Provizoriskie rezultāti, kurus publicēt sākotnēji bija plānots trešdien, bet tas vairākkārt tika atlikts līdz piektdienas vakarā haotiskā preses konferencē centrālā vēlēšanu komisija solīja tos nopublicēt savā mājaslapā.

Vēlēšanu pirmajā kārtā piedalījies rekorddaudz vēlētāju - 62% no balsstiesīgajiem un lielāko atbalstu guvuši islāmisti.

Ēģiptes valstij piederošais laikraksts "Ahram" sestdien vēstīja, ka Portsaīdas vēlēšanu apgabalā "Musulmaņu brālības" vadītā Islāmistu alianse ieguvusi 32,5% vēlētāju atbalsta, bet radikālā islāma piekritēju partiju "Al Nur" atbalstījuši 20,7% vēlētāju, liberālo partiju "Wafd" - 14%, bet islāmistu partiju "Al Wassat", kas aizstāv striktu islāma likumu ievērošanu, saņēma 12,9% vēlētāju atbalsta.

Savukārt valsts dienvidu Sarkanas jūras vēlēšanu apgabalā "Musulmaņu brālība" ieguvusi 30% vēlētāju balsu, bet laicīgās varas piekritēju koalīcija "Ēģiptiešu bloks" ieguva 15% balsu.

Islāmistu partijas panākumus gūst arī citās valstīs kur Arābu pavasara tautas sacelšanās laikā tika gāzts valdošais režīms, piemēram, Tunisijā.

Politiskie pretinieki apsūdzēja "Musulmaņu brālību", kas Mubaraka valdīšanas laikā bija aizliegta, par vēlētāju uzpirkšanu, izdalot tiem pārtiku un medikamentus. Brālība šādas apsūdzības noliedz un aicina pretiniekus pieņemt vēlētāju izvēli.

Tāpat brālības pretinieki apgalvo, ka partija, nonākot pie varas, valstī, kurā ir liela kristiešu minoritāte, mēģinās ieviest islāma likumus, bet partija to noliedz, sakot, ka ievēros mērenību, lai nekaitētu valsts ekonomikai, kas ir atkarīga no Rietumu tūristiem.

Ēģiptē vairāk nekā nedēļu notiek protesti, kuru dalībnieki pauž neapmierinātību ar valstī veikto demokrātisko reformu lēno gaitu un pieprasa valdošās militārās padomes atkāpšanos, kura nāca pie varas pēc Mubaraka gāšanas.

Militārās padomes vadītājs feldmaršals Huseins Tantavi sola, ka prezidenta vēlēšanas tiks sarīkotas ne vēlāk kā līdz nākamā gada jūnija beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!