Foto: EPA/LETA
ASV svētdien atstāja Šamsi aviobāzi Pakistānas dienvidrietumos, ko Islāmabada bija pieprasījusi izdarīt pēc 24 Pakistānas karavīru bojāejas NATO uzlidojumā pagājušajā mēnesī, paziņoja amatpersonas.

Pakistānas armija paziņoja, ka Beludžistānas provincē tuksnesī esošo Šamsi aviobāzi ir atstājusi pēdējā lidmašīna ar ASV karavīriem un aprīkojumu, pabeidzot šonedēļ uzsāktu procesu. Kontroli pār bāzi ir pārņēmusi Pakistānas armija.

Tiek uzskatīts, ka no Šamsi bāzes tika vadīti ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bezpilota lidmašīnu uzlidojumi grupējuma "Taleban" un teroristu tīkla "Al Qaeda" komandieriem Pakistānas cilšu rajonos pie Afganistānas robežas.

Pakistānas un ASV attiecības ir ievērojami pasliktinājušās pēc 26.novembrī notikušā NATO uzlidojuma, kurā nogalināti 24 Pakistānas karavīri. Pakistāna 28.novembrī noliedza ziņas, ka tās karavīri pirmie esot atklājuši uguni un tādējādi izprovocējuši uzlidojumu.

Laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz trim vārdos nenosauktām Afganistānas amatpersonām un kādas Rietumvalsts amatpersonu, bija ziņojis, ka šis NATO uzbrukums noticis, lai pasargātu NATO un Afganistānas spēkus, uz kuriem tikusi atklāta uguns no Mohmandas cilšu rajona Pakistānā.

Saskaņā ar Afganistānas amatpersonas teikto Afganistānas valdība uzskatot, ka uguns atklāta no Pakistānas armijas bāzes. Šo versiju apstiprināja divas Afganistānas amatpersonas, kas strādā pie Pakistānas robežas. Viens robežpolicijas pārstāvis sacīja, ka Pakistānas amatpersonas iepriekš tikušas informētas par NATO operāciju.

Pakistāna pēc šī uzlidojuma 26.novembrī nolēma pārskatīt visas vienošanās ar ASV un NATO, tostarp arī diplomātiskās, politiskās, militārās un izlūkošanas attiecības. Pakistāna arī nolēma slēgt savu robežu ar Afganistānu kravas automašīnām, kas veic piegādes NATO vajadzībām, un pieprasīja ASV 15 dienu laikā atstāt Šamsi bāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!