Foto: Reuters/Scanpix
"Oslo šāvējam" Andersam Bēringam - Breivikam, kas apsūdzēts par 77 cilvēku dzīvības prasījušo terora aktu sarīkošanu šā gada vasarā, no otrdienas būs tiesības pieņemt apmeklētājus un kontaktēties ar žurnālistiem, informē aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz Norvēģijas masu medijiem.

Pirmdien beidzas Norvēģijas tiesas uzliktā aizlieguma termiņš, ar kuru Breivikam bija liegts saņemt korespondenci un pieņemt apmeklētājus, un tas nozīmē, ka turpmāk policijas uzraudzībā viņš varēs kontaktēties ar tuviniekiem, draugiem un žurnālistiem, informē Norvēģijas laikraksts "Aftenposten".

"Ļoti daudzi cilvēki jau ir vērsušies pie Breivika advokātiem ar lūgumu atļaut tikties ar viņu klientu. Daļa lūgumu nosūtīti tieši ieslodzījuma vietai un pat personiski Breivikam," pastāstījis "Oslo šāvēja" advokāts Trūds Jordens.

Viņš arī informēja, ka ar Breiviku vēlas tikties gan cilvēki, kas viņu pazina pirms 22.jūlija terora aktiem, gan tādi, kas iepriekš ar viņu nav bijuši pazīstami, bet dažādu iemeslu dēļ vēlas viņu satikt.

Breiviks pret gaidāmajām vizītēm esot pozitīvi noskaņots, taču aicina cilvēkus, kurus nepazīst, izskaidrot vizītes iemeslus, stāstījis advokāts.

Breiviks ievietots Ilas cietuma sevišķi bīstamo noziedznieku korpusā, kur tiek ievērots augstākais drošības līmenis. Šī cietuma ieslodzītajiem ir tiesības uz vienu tikšanos nedēļā cietuma uzraugu kontrolē. Pirms tikšanās cietumsargiem ir tiesības pārmeklēt apmeklētājus, izmantojot speciālos līdzekļus un suņus.

"Oslo šāvējs" plānojot arī sniegt intervijas. Vēlmi tikties ar viņu izteikuši daudzi Norvēģijas un ārvalstu masu mediji. "Mēs saņemam šādus lūgumus no visām pasaules malām. Viņš izteicis vēlmi tikties vispirms ar žurnālistiem no Lielbritānijas, Francijas un Vācijas, šīs valstis viņš uzskata par svarīgām sava kontaktu tīkla veidošanā," stāstīja advokāts.

Tāpat Breiviks gribot kontaktēties ne tikai ar lielajiem medijiem, bet arī ar blogeriem, kuriem ir konservatīvi uzskati. Breiviks arī izvirzījis nosacījumu, ka viņa intervijas nedrīkst cenzēt un rediģēt.

Norvēģijas Preses asociācijas ģenerālsekretārs Pērs Edgars Kokvolds aicinājis savus kolēģus neintervēt Breiviku pirms tiesas. Ir jābūt "idiotam un morāli aklam", lai nesaprastu, kādu ļaunumu šīs intervijas nodarīs terora aktu upuru tuviniekiem, uzsvēris Kokvolds.

Advokāts arī informēja, ka Breiviks saņēmis milzīgu daudzumu vēstuļu. Daļa rakstītāju piekrītot "Oslo šāvēja" uzskatiem, bet citas vēstules esot pilnas naida un nicinājuma. Dažām vēstulēm ir reliģisks saturs.

Bērings-Breiviks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem. Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivika internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē. Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breiviks minēja naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Lai gan Bērings-Breiviks atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!