Foto: Reuters/Scanpix

Maldivijā pēc līdzšinējā prezidenta Mohameda Našīda atkāpšanās izplatās vardarbība, kuras uzkurināšanā policija vaino viņa partiju. Našīda sieva un meitas ir aizbēgušas uz Šrilanku, ceturtdien paziņoja Maldivijas un Šrilankas varas iestāžu pārstāvji.

Našīds otrdien paziņoja par savu atkāpšanos pēc policijas dumpja un trīs nedēļas ilgušiem protestiem, un viņa pārstāvētā Maldivijas Demokrātiskā partija raksturoja šo dumpi kā opozīcijas sarīkotu valsts apvērsumu. Arī Našīds vēlāk paziņoja, ka ticis gāzts apvērsumā, jo bruņoti policisti un karavīri esot viņu aizveduši uz viņa biroju un piespieduši parakstīt oficiālo paziņojumu par atkāpšanos.

Policija trešdienas vakarā savā interneta vietnē paziņoja, ka pēc Našīda atkāpšanās notikuši uzbrukumi policijas iecirkņiem visā valstī, un apsūdzēja Maldivijas Demokrātisko partiju "terorisma" uzkurināšanā.

Policija paziņoja, ka Našīdu atbalstoši protestētāji izdarījuši "necilvēcīgus noziegumus", un minēja "smagu miesas bojājumu nodarīšanu un privātīpašuma, tirdzniecības vietu un valdības īpašuma iznīcināšanu".

Našīda piekritēji un viņa partijas aktīvisti iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem galvaspilsētā Malē, kā arī iebruka policijas iecirkņos apkārtējos atolos.

Policija brīdināja sabiedrību nevērsties pret drošības spēkiem, jo "policija nevilcināsies izmantot savas pilnvaras, kas tai piešķirtas ar likumu".

Pastiprinoties vardarbībai, Našīda sieva un divas meitas trešdienas vakarā ieradās Šrilankā, ceturtdien paziņoja Šrilankas prezidenta Mahindas Radžapakses preses sekretārs. Viņš informēja, ka Našīda radiniecēm pēc ierašanās bijusi telefonsaruna ar Radžapaksi, kurš ir norūpējies par Našīda un viņa ģimenes drošību.

Našīda tuvinieks Malē, kurš vēlējās palikt anonīms apstiprināja, ka gāztā prezidenta sieva un meitas ir Šrilankā, jo "tur ir daudz drošāk nekā šeit".

Pēc Našīda atkāpšanās prezidenta amatu ieņēma līdzšinējais viceprezidents Mohameds Vahīds, kurš telefonsarunā ar ASV valsts sekretāra palīgu Dienvidāzijas jautājumos Robertu Bleiku pauda apņemšanos nodrošināt mierīgu varas pāreju un demokrātijas saglabāšanu.

Vahīds sacīja, ka nodomājis izveidot nacionālas vienotības valdību, kurā piedalītos arī opozīcijas partijas, un apstiprināja, ka prezidenta vēlēšanas notiks iepriekš plānotajā laikā 2013.novembrī.

Maldivijā janvārī sākās protesti, kurus izprovocēja kāda tiesneša aizturēšana. Apmēram 50 policisti pirmdien atbalstīja protestētājus un atteicās pildīt pavēles. Protestētāji pieprasīja prezidenta atkāpšanos.

Dumpīgie policisti bija starp bijušā valsts prezidenta Maumūna Abdula Gajūma atbalstītājiem, kuru rīkotu demonstrāciju apspieda armija, lietojot asaru gāzi.

Bijušais politieslodzītais Našīds 2008.gadā uzvarēja Maldivijas pirmajās demokrātiskajās prezidenta vēlēšanās, atņemot varu Gajūma autokrātiskajam režīmam. Gajūms bija prezidents no 1978. līdz 2008.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!