Ukrainas tiesa pirmdien piespriedusi četru gadu cietumsodu bijušajam Ukrainas iekšlietu ministram Jurijam Lucenko, atzīstot viņu par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Lucenko tika arestēts 2010.gada decembrī, un kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā.

Lucenko tiek uzskatīts par bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko sabiedroto.

Tiesnesis lēma par labu arī Lucenko mantas konfiskācijai, bet paziņoja, ka sprieduma izpildīšanā tikšot ņemts vērā cietumā jau pavadītais laiks.

"Mēs esam redzējuši, ka Ukrainā nav taisnas tiesas. Šī lēmuma mērķis ir iznīcināt mani kā politiķi," pēc sprieduma nolasīšanas paziņoja Lucenko.

Lucenko tiesai uzmanīgi sekoja līdzi arī Eiropas Savienība (ES), kas jau brīdinājusi Ukrainu, ka Timošenko notiesāšana uz septiņiem gadiem cietumā ir ievērojami iedragājusi Kijevas izredzes tikt uzņemtai ES.

Kā jau ziņots, Timošenko tika apcietināta pērnā gada 5.augustā. Savukārt 11.oktobrī tiesa viņai piesprieda septiņu gadu cietumsodu par valstij zaudējumus nesošā gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Timošenko savu vajāšanu vērtē kā politisku atriebību, ko pret viņu izvērš prezidents Viktors Janukovičs pēc viņa uzvaras 2010.gada valsts galvas vēlēšanās.

Savukārt Janukovičs to kategoriski noliedz un apgalvo, ka viņš nav saistīts ar Timošenko un viņas sabiedroto tiesas procesiem.

Lucenko, kurš Iekšlietu ministra amatā Timošenko valdībā aizvadīja trīs gadus, tika apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts līdzekļu piesavināšanos.

Viņš esot palīdzējis tikt pie nelikumīgas pensijas savam šoferim, kuram piešķīris arī apmešanās vietu, kā arī pretlikumīgi izmantojis valsts līdzekļus ikgadējās Policijas dienas organizēšanai 2008. un 2009.gadā.

Protestējot pret apcietināšanu, Lucenko pieteica badastreiku, kā arī vairākkārt ir sūdzējies par apstākļiem ieslodzījumā. Pret viņu vērsto tiesas procesu viņš salīdzinājis ar vajāšanu, kādu praktizējis Staļina laika drošības dienests.

"Viņiem vienkārši vajadzēja mani aizvest uz prokuratūru, nošaut un izbeigt šo lietu, kā 1938.gadā mēdza darīt VDK (Valsts drošības komiteja)," 14.februārī tiesā paziņoja Lucenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!